I media

Ottar går til aksjon

Ottar vil fredag aksjonere utenfor kinoen i Stavanger mot filmen «Fifty Shades of Grey».

Randi Mobæk i Ottar sier at selv om hun ikke har sett filmen, har hun satt seg såpass inn i stoffet som er basert på de tre bøkene at her det ingen tvil om hva filmen handler om.

– Her er det snakk om en velstående psykopat som mishandler, undertrykker og utfører overgrep mot en kvinne som er usikker på sin egen seksualitet. Filmen framstiller dette i en romantisk ramme med erotisering av vold og en forherligelse av makt og avmakt. Her skal en tenne på underkastelse, og filmen markedsføres med slagordet «Lose Control». Det stikk motsatte av hva vi ønsker av unge jenter – at de skal være både aktive og selvstendige, sier Mobæk til RA.

Miste kontroll

Hun sier at dette også er stikk i strid med Helsedirektoratets oppfordringer om det å ta kontroll over egen seksualitet.

– Så kommer Hollywood susende inn med sitt budskap om å la seg binde, voldtas og miste all kontroll. At filmen også knyttes opp mot valentinsdagen, som har sin tradisjon med å feire kjærlighet og romantikk, blir også direkte usmakelig, sier Mobæk.

Hun tror at årsaken til at bøkene og filmen selger godt, har sin bakgrunn i framveksten av pornokulturen og alle de seksualiserte, kommersielle kreftene hun mener vi stadig er utsatt for.

– Usmakelig er det også at jernvarehandelen og Kondomeriet nå hiver seg på denne bølgen med produkter som blant annet tau, strips og tape. Utstyr som kan resultere i enda flere overgrep. Dette er ingen lek, men vold, sier Mobæk.

Les mer på  rogalandsavis.no

Les mer på rogalandsavis.no