Arkiv

Hva er det som er så spesielt med Kvinner på tvers?

20 september 2009, Hanne Størest

Jo det er alle de tøffe damene og kvinneperspektivet. Vi får konkretisert hva sosial dumping, angrepene på uførepensjonen, kvinnelønn, kjønn i skolen, finanskrisa og alt det andre har å si i liva våre. Konferansen gir et oppkomme av gode innledere, gode framstillinger, diskusjoner og ideer. Det er følelsen av at det er utrolig hva kvinner kan få til sammen.

Read More

Valgflesk

Kronikk i Klassekampen av Asta B. Håland, 10. august 2009

På femtitallet, dette Fata Morgana for alle som ønsker seg underdanige kvinner som kjenner sin plass og driver ubetalt omsorgsarbeid uten klager, hadde de fleste tariffavtaler egne kvinnesatser. Lønnsdiskriminering var lovlig og naturlig. Hva trengte da kvinner lønn til? For å motarbeide kvinner i arbeidslivet, hadde de i tillegg samskatten. En ordning der ektefellene ble liknet felles som ei inntekt. Lønna hennes ble lagt på toppen av mannens inntekt, og skatteprosenten hennes ble deretter.

Read More

Tingenes naturlige tilstand

Kronikk av Asta Håland i Klassekampen, 8. desember 

Av og til tenker jeg at det må være fantastisk å være mann. Ikke en hvilken som helst mann, selvsagt, men en slik mann som på faderlig og suverent vis forklarer villfarne kvinner og barn, som ikke forstår så mye, hvorfor verden ser ut som den gjør. Og ikke minst hvorfor det må være akkurat sånn som det er. Tingenes tilstand er nemlig riktig og naturlig, nærmest innstiftet i himmelen. 

Read More

Ottar-affæren

Leikny Øgrim 11. september 2008

Elise Ottesen-Jensen - Ottar - er kanskje den som har betydd mest for seksualopplysning, prevensjon og abort i verden. Store ord, men jeg tror ikke jeg tar munnen for full. Hun mente seksuell glede var grunnleggende, men at den ble ødelagt av mange ting i samfunnet: fattigdom, uvitenhet, frykt for uønskede svangerskap, trangboddhet, fordommer og ikke minst menns trang til å herske over kvinner.

 

Read More

Noen er likere enn andre

Kronikk av Asta Beate Håland i Klassekampen 8. september 2008

Vi har en politisk og økonomisk elite her i landet, som innfører den ene reformen etter den andre. Enten dette nå heter pensjonsreform, New public management, skolereform eller arbeidslinja, så er det samme ideologiske grunnsyn som gjelder. Vi, det vil si allmuen, må kontrolleres, veies og måles. Hvis ikke blir vi unnasluntrere og snyltere og koster rett og slett for mye å fø på.

Read More

New public management

Kronikk i Klassekampen av Asta B Håland, februar 2008

Hva koster det egentlig å holde seg med et monarki? Ja, altså egentlig, hvis regnskapet viser alle kostnader? Ikke utgiftene som viser på statsbudsjettet, sånne småting som apanasje og at Sonja pusser opp slottet i ny og ne. Hva koster det egentlig å holde seg med et slott midt i byen, med en kjempepark? Hva koster det å binde opp all denne kapitalen, istedenfor å bygge om eiendommen til et gigantisk Kjøpesenter?

 

Read More

Pensjon og kjønn

Kronikk i Klassekampen av Asta B Håland, januar 2008

Jeg blir veldig mistenksom når de hele tiden snakker om skattebetalerne, sa datteren min en gang da hun var 13 år og så på et politisk debattprogram på TV. Hun fikk straks mye ros av mor som syntes det var et svært oppvakt og klokt barn. Jeg har det litt på samme måten som henne med en gang det snakkes om reform. Det er skolereform meg her og helsereform meg der. Kommunene driver stadig og reformerer seg. Stadig flere områder blir reformert og uoversiktlig. Det eneste vi kan være sikre på som resultat av alt reformarbeidet er at stadig større deler av oss og velferden blir stykkprisfinansiert og satt ut på anbud.

  

Read More

Det øyet ser

Kronikk i Klassekampen av Asta B. Håland, juli/august 2007

Den kjente kvinneregjeringen til Gro Harlem Brundtland hadde en kvinneandel på 40%, og et slikt enormt antall kvinner i styrer blir sett som et uttrykk for at full likestilling nå er oppnådd. Med 40 % kvinner i styre og stell, er situasjonen såre vel. 

Read More

Etter Valla

Gerd-Liv Valla har gått av. Det er ingen tvil om at vi har tapt

Pavens inkvisitorer samlet inn bevisene, bedømte dem og felte dommen. I inkvisisjonens gullalder hadde de en test som gikk ut på å kaste kvinner som var beskyldt for å være onde og djevelbesatte på sjøen. Fløt hun, ble hun erklært skyldig og deretter henrettet, ofte brent på bål. Sank hun ble hun erklært uskyldig, og da var trøsten at hun kom til himmelen.

Read More

Menn, makt og media

Kronikk i Klassekampen av Asta B. Håland, februar 2007 

Kvinner i vårt samfunn har to funksjoner; å ta seg ut og ta seg av. Kort sagt å være kvinnelige. Å ha makt, eller å ha greie på noe, er ikke kvinnelig. Uansett hva granskningsutvalget i LO kommer fram til, Gerd Liv Vallas største synd er at hun har makt. Og ut fra drevet den norske pressen satte i gang, forstår vi at det er knapt større synd for en kvinne.

Read More

Mal huset ditt sjæl!!

Kronikk i Klassekampen av Leikny Øgrim, 2/6 2004

Et forsøk på et systematisk debattinnlegg. Et forsøk på å komme vekk fra det moralske spørsmålet om å tørke dritten sin sjæl. Konklusjonen først: kjøp av tjenester er ikke et spørsmål om solidaritet, men om samfunnsmessig økonomi. Det gjelder enten tjenestene tradisjonelt hører inn under mannsarbeid eller kvinnearbeid.

Read More

Økonomisk sjølstendighet også for enslige mødre!

Leserbrev i Stavanger Aftenblad av Grete Jacobsen, 1997

Stavanger Aftenblad støtter på lederplass den 4. februar vedtaket om å frata enslige mødre overgangstønaden dersom de blir samboere. Samtidig blir barnetrygden for ett ekstra barn fjernet og utdanningsstønaden krympet. Disse kuttene kommer på toppen av at overgangsstønaden alt er redusert fra 10 til 3 år. De som for to år siden ble lovet stønad for å fullføre skole utover 3 år, mister også støtten uten overgangsordninger. Med pennestrøk fratas enslige mødre sin økonomiske sjølstendighet, uavhengig av om hun er alene eller flytter i lag med en kjæreste.

Read More