Blogg

Pålagt 72 timer "husarrest" på grunn av pride-krittegning

Av Katarina Storalm

Ved 16-tiden torsdag 28. juni tok ottaraktivisten Martine Votvik initiativ til et kunstverk med bruk av fargekritt, utenfor den russiske ambassaden i Drammensveien 74 i Oslo. Hun og en annen gatekunstner som ønsker å være anonym, hadde valgt en enkel regnbue som motiv, med hjerter og teksten Love is love. At dette skjer samtidig med Oslo Pride-uka ble ikke påpekt, men sammenhengen var nok åpenbar for alle som så det.

Foto: Martine Votvik

Foto: Martine Votvik

Dette fikk de ansatte på den russiske ambassade til å steile. De folk kom ut av ambassaden, kjeftet på henne og forlangte å vite hva hun holdt på med. "Jeg bare tegner og sprer kjærlighet" svarte hun da. Dette svaret førte til at ambassadefolkene forsøkte å fysisk stanse aksjonen ved å gripe tak i kunstnerne, men Votvik påpekte rolig at de ikke hadde rett til å bedrive fysisk maktbruk på henne. Ambassaden valgte dermed å ringe politiet.

Etter kort tid dukket det opp fire politibetjenter. Politiet virket overrasket da de så hva det dreide seg om, og virket kanskje litt rådville for hvordan de skulle gripe an denne situasjonen, forteller Votvik.

Dette er utrolig grovt, jeg har aldri hørt om så lang bortvisning på grunn av noe så uskyldig som krittegninger med kjærlighetsbudskap på bakken

De henviste først aksjonistene til andre siden av gaten, før de raskt ombestemte seg, og påla gatekunst-aksjonistene husarrest i 72 timer på grunn av "ordensforstyrrelse". Dette betyr blant annet at de ikke kan delta på pride-paraden lørdag.

Fargekritt er som kjent ikke et medium som setter varige spor der man anvender det. Ved første regnskyll er det borte, eller man kan bruke en feiekost og feie det vekk. Denne midlertidigheten burde ha noe å si for alvorlighetsgraden ved aksjonen.

Votvik velger å etterfølge pålegget, men ønsker å gi oppmerksomhet til hvordan hun ble møtt av de russiske ambassadeansatte og politiet i denne saken. 

"Dette er utrolig grovt, jeg har aldri hørt om så lang bortvisning pågrunn av noe så uskyldig som krittegninger med kjærlighetsbudskap rett på bakken" sier Martine Votvik.

Brannvesenet ble tilkalt for å bruke vann til å spyle bort krittegningene.

Edit: Rett etter at denne saken ble publisert, fikk Martine Votvik en telefon fra Oslopolitiet som varslet om at de trakk tilbake ordren om husarrest.