Blogg

Rekordoppslutning om 8.mars!

Tekst av Trine Rogg Korsvik

«Vi er mange, vi er slemme, Erna Solberg skal vi skremme!» lød det taktfast fra Ottars seksjon i tidenes største 8.marstog i Oslo. 14 000 ble talt da de toget fra Youngstorget, men det var langt flere på torget og som tilslutta seg underveis, så et edruelig anslag er nok 17 000. Minst.

Foto: Katarina Storalm

Foto: Katarina Storalm

Ernas hestehandel med Kristelig folkeparti der abortloven nok en gang brukes som forhandlingskort gjør kvinner rasende, og hovedparolen «Forsvar abortloven, bort med nemndene» samla klart flest folk. Abortkampen i Norge og internasjonalt var også hovedtema i Ottar-leder Ane Støs flammende appell. For første gang var det Ottar som fikk æren av å holde hovedtalen på 8.marsarrangementet i Oslo. Det var jammen på tide! Talen, som du kan lese her, høstet enorm applaus og stormende jubel. Tusenvis ropte slagord i kor med Ane: «Vår liv, vår kropp, fortsatt selvbestemt abort!»

Applaus og jubel høstet også appellen til de tre ungdomsskolejentene Ellisiv Aure, Ea Baklund og Ella Fyhn. De tre har lyktes i å sette sexistisk trakassering av jenter på skolen på dagsordenen. Hovdeparolen «Jeg går på skole, ikke kall meg hore – stopp sexismen i skolegården!» var det de som foreslo på parolemøtet i februar. #MeToo kom aldri til skolen, heter det i massemediene nå, og til og med stortingspolitikere er kommet på banen. Fantastisk imponerende hva disse tre jentene har fått til. De gir håp for den feministiske framtida!

Abort og seksuell trakassering var ikke de eneste temaene som ble tatt opp fra Youngstorgets talerstol. Liisa-Ravna Finbog fra Samisk Kvinnenettverk trakk opp historiske linjer for samisk kvinneorganisering og Natalia Zubillaga, nestleder i LO Oslo, appellerte til kamp mot privatisering og svekking av kvinners rettigheter i arbeidsliv og pensjon.

Vakker og kampglødende sang fra av Akerselvas Kvinnekor og Queendom rammet inn arrangementet, som ble ledet av den alltid muntre konferansier Liv Gulbransen. Hun kunne fortelle at det var ikke mindre enn 30 8.mars-tog og 82 8.mars-arrangementer i Norge denne dagen. Det er Norges-rekord!

Programmet på Youngstorget var fantastisk godt sammensatt og gjennomført. Noe av æren for det skal gå til Martine Votvik og Hanne Størset som representerte Ottar i 8.marskomiteens arbeidsutvalg. Hurra for dere!

8.mars 2019 var historisk. Aldri før har det gått flere i toget. Vi som gikk sist i toget måtte vente over en time før vi kom ut av Youngstorget. Tusenvis av demonstranter var allerede kommet tilbake til torget før det var vår tur, der vi gikk med parolen «Prostitusjon er vold mot kvinner – Styrk sexkjøpsloven og hjelpetiltakene».

Da vi endelig kom oss ut av det etter hvert iskalde Youngstorget ble det heftig roping av slagord mot prostitusjon, retrafickering og for oppholdstillatelse for traficking-ofre i kjent Ottar-stil, før noen kom på det fengende slagordet «Vi er mange, vi er slemme, Erna Solberg skal vi skremme!»

Ble Erna skremt? Det får vi håpe, men dokumentert er det ikke. For ingen av de store mediene har viet plass til denne rekordstore 8.marsdemonstrasjonen. Det er synd, for alle unge jentene som deltok denne dagen vitner om at kvinnekamp har framtida foran seg. Kvinnekamp er trendy, media! Skriv om det!

Og til sist: Dagens Ottar-helt var Trude Håland, som verva 21 nye Ottar-medlemmer og solgte enda flere Ottar-blader. Bravo!