Fra artikkelen i Dagsavisen Rogalands Avis (trykk her for å komme til den):
Clarion Hotel Energy bryter kommunens skjenkeretningslinjer når de til høsten byr på alkohol og de lettkledde danserne i Chippendales, mener Eirik Faret Sakariassen (SV).
Stavanger artistformidling lover et «forrykende musikalsk show med sang, dans og mye kropp» når de verdensberømte danserne i Chippendales kommer til Clarion Hotel Energy på Tjensvoll i Stavanger i september. For SVs gruppeleder i Stavanger, Eirik Faret Sakariassen, er det ikke først og fremst dans og sang han forbinder med mannegruppen fra Las Vegas.
– Det er åpenbart at denne gruppen prøver å selge på kropp, men kropp er ingen underholdningsvare, mener Faret Sakariassen, som påpeker at SV har en prinsipiell holdning mot stripping. Dette showet mener han er «et lignende konsept».
At arrangøren reklamerer med at de har «alle rettigheter», gjør ikke saken bedre for SV-politikeren. Å selge alkohol før, under og etter slike arrangementer er rett og slett i strid med kommunens skjenkeretningslinjer, mener Faret Sakariassen. I dem heter det: « Det gis ikke noen type skjenkebevilling til steder som har stripping og lignende som del av underholdningstilbudet eller driftskonseptet.»
– Da jeg satt i skjenkeutvalget i Stavanger, som nå forvaltes av kommunalutvalget, var intensjonen med dette vedtaket klart. Det skulle ikke bare forhindre at det ble gitt bevilgning til steder som har stripping som en del av konseptet, men også enkeltarrangementer. Chippendales-showet er derfor i strid med retningslinjene, sier han.
Men rådmannen i Stavanger er ikke enig i SV-politikerens konklusjon. Det kom fram under forrige ukes kommunalutvalg der Faret Sakariassen først tok opp saken. Rådmannen mener det er skjenkestedets konsept som avgjør hvorvidt skjenketillatelse skal gis, og at dette var årsaken til at retningslinjene i sin tid ble til.
«I denne saken skal det avholdes to show av Chippendales i lokalet til hotell Energy, og det er således den faste bevilling til hotellet som vil benyttes. Rådmannen er usikker på om man har ment at et slikt underholdningskonsept som Chippendales representerer faller inn under forbudet i skjenkeretningslinjene, og er selv av den oppfatning at det er vanskelig å se at det er denne type show løsrevet fra skjenkestedets konsept man har ment å ramme i henhold til skjenkeretningslinjene punkt 5.2», heter det i svaret.
Faret Sakariassen mener dette er en feilslutning.
– Vi mener at rådmannen må gjøre en ny vurdering, og vi kommer til å ta dette opp igjen etter sommeren, sier han, som ber hotellet om å avlyse showet.
Det har ikke hotellet planer om, ifølge hotelldirektør Laila Neverdahl i Clarion Hotel Energy.
– Chippendales er en verdenskjent amerikansk teaterforestilling som inneholder dans, kostymer, akrobatikk og et stort lyd- og lysshow. Showet har allerede vært gjennomført med stor suksess flere steder i Norge, som Grieghallen i Bergen, Festiviteten i Haugesund og kulturhuset i Arendal. Vi ser ikke at forestillingen er i strid med lovverket, skriver Neverdahl i en e-post til RA.
Kommunaldirektør i Stavanger kommune, Leidulf Skjørestad, framholder at administrasjonen anser showet for ikke å være i strid med retningslinjene.
– Samtidig er det slik at dersom et flertall i kommunalutvalget ser behov for en egen sak for å klargjøre retningslinjene, så vil selvsagt rådmannen se til at det blir fremmet en slik sak, sier han til RA.
Tidlig på 90-tallet sendte kvinnegruppa Ottar ut falsk pressemelding og avlyste det planlagte Chippendales-showet i Stavanger «på grunn av sykdom». Nå varsler Ottar nye aksjoner.
– Hvis ikke kommunen eller hotellet selv setter foten ned for showet, så kommer det nye aksjoner fra oss, ja.
Ordene kommer fra leder i kvinnegruppa Ottar i Stavanger, Randi Mobæk.
Det er et brev fra dem til samtlige i bystyret i Stavanger, samt ordfører, som er årsaken til at Eirik Faret Sakariassen (SV) har tatt opp saken på politisk hold.
I brevet datert 12. juni i år, argumenterer Ottar for hvorfor de mener showet på Clarion Hotel Energy i september er et brudd på skjenkeretningslinjene til Stavanger kommune. I retningslinjene står det: «Det gis ikke noen type skjenkeløyve til steder som har stripping og lignende som en del av underholdningstilbudet eller driftskonseptet».
– At det står «ikke noen type skjenkeløyve» betyr jo at man verken kan få fast skjenkeløyve til vanlig drift eller ambulerende skjenkeløyve til enkeltarrangement, skriver de i brevet.
I likhet med SVs Eirik Faret Sakariassen reagerer også de på at hotellet i det hele tatt åpner opp for et show som de mener har elementer av stripping i seg.
– Chippendales-showet er å bruke menneskekropper som en vare for å øke fortjenesten til hotellet. Prinsipielt mener vi at dette konseptet er en del av den såkalte sex- porno- og prostitusjonsindustrien som reduserer mennesker til et objekt i stedet for å være subjekter i eget liv. Vi kan ikke forstå at Petter Stordalen aksepterer og godtar at hotellene hans blir brukt på denne måten, sier hun.
Å aksjonere mot Chippendales har Ottar i Stavanger gjort før.
I 1993 klistret de opp 500 plakater over hele Sør-Rogaland med beskjed om at det amerikanske Chippendales-showet er avlyst på grunn av sykdom. Gruppen sendte også ut en falsk pressemelding med samme innhold og med Konserthusets logo, skrev NTB.
I nyere tid har Chippendale turnert både i Arendal, Bergen og Haugesund.
Da dansegruppen var i Arendal kulturhus i april, beskrev Agderpostens journalist arrangementet slik:
«De ni danserne flørter og spiller uhemmet på klisjeene; Vi får svette bygningsarbeidere i kjeledress, «kapteiner» i hvite uniformer og barske politimenn. Til stor jubel river de av seg T-skjortene og stripper ned til bokseren – noen enda lenger. En chippendale stiller seg kliss naken med ryggen til og dusjer på scenen, før han får hjelp av en dame fra salen til å få på seg bokseren.»