Blogg

Kvinnegruppa Ottar er aktive antirasister!

Antirasistisk feminisme er sentralt og veldig viktig for Kvinnegruppa Ottar. I vårt program står det:

Norge er et mer rasistisk samfunn enn mange liker å tro. Et viktig fundament for kvinners frihet er retten til arbeid, økonomisk selvstendighet og gode livsvilkår. De som fører kampen mot æreskultur og tvangsekteskap sammen med rasister og muslimhatere, undergraver samtidig minoritetskvinners rett til trygghet og anerkjennelse som individer. Derfor er rasisme uforenelig med feministisk frihetskamp.  

I kvinnebevegelsen er det litt ulik tilnærming til minoritetskvinners særlige undertrykkelse, der mange vil sette hensynet til den anti-rasistiske kampen først. Mange på venstresida og i den anti-rasistiske bevegelsen betinger sin støtte til kvinners opprør av at det ikke reises kritikk mot Islam eller muslimske miljøer. Redselen for hva som kan føre til økt rasisme er høyst reell, men kvinnegruppa Ottar vil ikke ofre kvinners opprør på antirasismens alter. Minoritetskvinnene som kjemper mot æreskultur, opplever både undertrykkende kultur i egne familier og miljøer, og rasistiske holdninger og strukturer i storsamfunnet. Modige minoritetskvinner som gjør opprør mot patriarkatets makt, må få kvinnebevegelsens fulle støtte.  

Martine Votvik fra Kvinnegruppa Ottar på "Tøyen mot SIAN” lørdag 28. september 2019.

Martine Votvik fra Kvinnegruppa Ottar på "Tøyen mot SIAN” lørdag 28. september 2019.

Sexkjøpsloven 10 år: Hva nå? 

I år er det 10 år siden sexkjøpsloven ble innført i Norge. Loven som kriminaliserer kjøp av seksuelle handlinger, men ikke salg, er historisk unik: Ansvaret for prostitusjon blir flyttet fra de prostituerte til prostitusjonskundene som holder handelen gående. Det er overgriperne som skal straffes.

Read More

Aktivisme i Stavanger

Stand i Stavanger i går, der vi delte ut den feministiske guiden før valget og mobiliserte til seminaret - Vi er mange. Du kan møte oss hele valgdagen også. Det gjelder om å få flest stemmer til de som støtter våre saker og ikke partiene som svekket abortloven!

P8310384.JPG

Kvinnegruppa Ottar sto imot trakassering fra SIAN på Arendalsuka

Det er klare sammenhenger mellom rasisme og anti-feministiske holdninger, noe SIANs oppheng i kvinnebevegelsen tydelig viser. Kvinnegruppa Ottar vil fortsette å bekjempe rasisme i alle former, og stå sammen med minoritetskvinner mot rasisme, trakassering og kvinneundertrykking.

Read More

8. mars i Stavanger

8. mars i Stavanger fekk rekordoppslutning i 2019! Tal på oppmøtte var mellom 1200 og 2000, ei dobling frå i fjor.

Sara Nustad Mauland frå Ottar leia møtet i Byparken, Kari Elisabeth Kaski (SV) var hovudtalar, Laura Montiel frå Grøn Ungdom heldt ungdomsappell og Ayan Jama (Ap) heldt internasjonal appell. Abort- og klimakamp som kvinnekamp sto sentral i talane.

Read More

8. mars i Trondheim

2500 personer møtte opp til årets 8. mars-markering i Trondheim. Under hovedparolene ”Kamp mot all kvinneundertrykking” og ”Vårt liv! Vår kropp! Fortsatt selvbestemt abort!”  toget vi fra Tordenskjoldparken til Nidarosdomen. 

Read More

8 mars i Bergen

I år hadde vi rekordoppmøte på Torgalmenningen! Til tross for snøvær stod det 3200 mennesker og hørte på appeller og gikk i tog.

Det var også en personlig rekord for Bergen Ottar, da vi stilte med hele to paroler, noe vi ikke har gjort tidligere. «Styrk sexkjøpsloven – øk straffene og krev hjelpetiltak NÅ!» og «Fjern nemdene! Utvid retten til selvbestemt abort!».

Read More

Rekordoppslutning om 8.mars!

«Vi er mange, vi er slemme, Erna Solberg skal vi skremme!» lød det taktfast fra Ottars seksjon i tidenes største 8.marstog i Oslo. 14 000 ble talt da de toget fra Youngstorget, men det var langt flere på torget og som tilslutta seg underveis, så et edruelig anslag er nok 17 000. Minst.

Read More

Ane Støs appell 8. mars 2019

«Jeg drømmer om den dagen alle barn som blir satt til verden er ønsket, alle menn og kvinner er likeverdige, og seksualiteten er et uttrykk for kjærlighet, nytelse og ømhet»

Dette er ordene til kvinnesakspioneren Elise Ottesen Jensen, som kjempet for kvinners rett til egen seksualitet og kontroll over egen kropp og liv på store deler av 1900-tallet. Elise Ottesen Jensen ble kalt Ottar, og vi i Kvinnegruppa Ottar er stolte over å ha navnet vårt etter henne.

Read More

Ottarstand i Trondheim

I snø og sludd sto Sylvi Dybvig og Ane Stø på stand i Trondheim. Vi er i ferd med å etablere en Ottargruppe i Trondheim, og på standen kom vi i kontakt med mange nysgjerrige og interesserte mennesker. Det er veldig spennende!

Til høsten arrangerer vi seminaret “Vi er mange! Seminar mot kvinneundertrykking og kamp mot æreskultur” i Trondheim, datoen er 26. oktober.

Bannerproduksjon 2019

I år foreslo vi 11 paroleforslag i forkant av parolemøtet, og vi fikk vedtatt fem av dem. Fem av totalt 28 er ganske høy andel! Men det betyr også at vi må male dem, for ingen av parolene hadde liknende ordlyd som noen av parolene som var malt på forhånd. Sånn er demokratiet!

Vi tegnet opp skriften på parolene på forhånd, og inviterte til paroleverksted hvor alle parolene lå klart. Det fungerte veldig bra, og hvis vi ved en senere anledning pådrar oss å male fem bannere i forkant av 8. mars, skal vi gjenta denne metoden.

Fakkeltog for bedre rettssikkerhet for kvinner

Kvinnegruppa Ottar var initiativtaker til årets markering av den internasjonale FN-dagen mot vold mot kvinner, 25. november. Markeringen begynte på Jernbanetorget, hvor det var appeller og slagord.

Vi gikk i tog opp Karl Johan, og fortsatte markeringen foran Stortinget, hvor det ble flere appeller, og overrekking av kravene våre til stortingspresident Tone Trøen.

Read More

Pålagt 72 timer "husarrest" på grunn av pride-krittegning

Ved 16-tiden torsdag 28. juni tok ottaraktivisten Martine Votvik initiativ til et kunstverk med bruk av fargekritt, utenfor den russiske ambassaden i Drammensveien 74 i Oslo. Hun og en annen gatekunstner som ønsker å være anonym, hadde valgt en enkel regnbue som motiv, med teksten Love is love. At dette skjer samtidig med Oslo Pride-uka ble ikke påpekt, men sammenhengen var nok åpenbar for alle som så det.

Read More

Ottar-TV: Støttemarkering For "Thea"

Ottar-TV med livesending fra markeringen fredag 22. juni på Eidsvolls plass i Oslo, til støtte for "Thea" i Søviknes-saken. 

Vi har nå fått vite at statsadvokaten har avvist anmodningen om gjenopptaglse av saken, dette er uholdbart og det er viktigere enn noen gang at vi reiser oss i støtte for "Thea" sin sak. Hun fortjener rettferdighet, hun fortjener en sjanse til å bli hørt, til å bli tatt på alvor. 

Read More