14-åringene Ella Fyhn, Ellisiv Aure og Ea Baklund høstet applaus fra folkehavet på Youngstorget i Oslo da de tok oppgjør med trakassering i skolen.
Av Arnsten Linstadog NTB
9. mars 2019 08:23
— Vi er lei av at voksne tror at vår generasjon lever i et likestilt samfunn, for det stemmer ikke. Det er på tide at folk åpner øynene for at sexisme på skolen er et stort problem, sa jentene i sin appell på Youngstorget.
14-åringene Ella Fyhn, Ellisiv Aure og Ea Baklund fra Oslo har den siste tiden fått oppmerksomhet etter at de gjennom en kronikk om metoo i skolen skapte debatt. Jentene har fått mange reaksjoner etter at de skrev om at jenter blir kalt «hore», «pulbar» og «billig» i enkronikk i Aftenposten.
Voksne må gripe inn
— På vår arbeidsplass, skolen, har vi derimot ikke sett noen resultater av #metoo, og bruk av nedsettende seksuelle bemerkninger har, etter vår mening, økt, skrev 14-åringene i kronikken, og budskapet ble gjentatt på Youngstorget.
Onsdag ble 14-åringenes kronikktema også sak i Stortinget. For ifølge jentene er det vanlig at jenter daglig kan få nedlatende og sexistiske kommentarer slengt etter seg på skolen. Det seg være alt fra «Hore», «Håper du blir voldtatt», «Jeg kunne lett pult deg» eller lignende, ifølge jentene.
» Jeg går på skole, ikke kall meg hore! Stopp sexismen i skolegården» var blant parolene under markeringen av den internasjonale kvinnedagen på Youngstorget i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
For mens stormen etter metoo-kampanjen satte søkelys på seksuell trakassering på arbeidsplasser verden over, kom den aldri til skolegården, poengtere niendeklassingene.
Nå har jentene rett og slett sett seg lei, og kom på kvinnedagen med en tydelig oppfordring til foreldre, lærere og politikere:
— Det er på tide at dere bryter inn. Vi forventer at dere tar ansvar. Vi venter fortsatt og vi venter lenge på en #metooiskolgården.
Selvbestemt abort
Regjeringens forslag til endring i loven knyttet til tvillingabort har provosert. Det har gjort at det i forkant av årets tog har blitt ventet rekordoppslutning landet over.
Operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt sier til NTB at tallet på dem som deltok var godt over det forventede antallet på 10.000 mennesker. Tallet på dem som plasserte telleren ved utgangen av torget lå på cirka 14.000.
Ifølge politiet deltok over 10.000 under markeringen av den internasjonale kvinnedagen på Youngstorget i Oslo. Arrangørens tellekorps oppgir antallet til 14.000 personer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Årets hovedparole er «Forsvar selvbestemt abort – fjern nemndene», som er et svar på regjeringens innstramming i abortloven.
Leder av Kvinnegruppa Ottar Ane Stø var blant dem som tok et oppgjør med regjeringens innstramming. I sin appell sa hun at forutsetningene for økt selvbestemmelse er til stede og at det er på høy tid å avskaffe nemndene. Da runget applausen på Youngstorget.
I Oslo var i tillegg «Vi vil ikke føde for Erna!», «Nei til surrogati – en livmor er ikke en handelsvare», «Forsvarlig fødsel – og barselomsorg i hele landet», «Stans all vold og trakassering av kvinner» og «Ja til NIPT og fosterdiagnostikk» var blant parolene.
Det var 8. mars-markeringer på rundt 82 plasser i Norge, ifølge konferansier i Oslo, Liv Gulbrandsen.