Verden står i brann. I 2003 var det i følge Globalis (FN-sambandet) 29 større og mindre kriger i verden. Norge har vært skåna for krig på egen jord siden 1945, men vi hadde soldater i Irak fram til 2005 og norske soldater kjemper for amerikanske interesser i Afghanistan. Sporene etter krig sitter lenge i. Ennå lever mange med sterke minner fra andre verdenskrig, flere har hørt historier fra foreldre og besteforeldre. Erstatningssakene er ennå ikke ferdigbehandla, verken for krigsseilere eller krigsbarn (”tyskerunger” til ganske nylig). Flyktninger kommer til landet vårt med både nærere og frykteligere minner og traumer. Dette nummeret av Ottarmagasinet handler mye om krig og belyser det fra ulike kvinnevinkler.
Krig er fortsettelse av politikk med andre midler. Krig er menns domene, som politikken er det. Noen hevder at kvinner fra naturens side er fredeligere enn menn; vi skal være mer i kontakt med naturen og urkreftene enn menn, fordi menn er fra Mars og kvinner er fra Venus, fordi kvinner tenker i rundinger og menn i firkanter.Vi tror ikke at menn og kvinner har slike nedarvede biologiske
essenser. Krigerske kvinner som Golda Meir, Maggie Thatcher, Condoleeza Rice og Kristin Krohn- Devold skulle være nok til å tilbakevise denne ideen.
Krig er menns område. Den kjønnsmessige arbeidsdelinga i samfunnet gjør at kjønnene blir forskjellige. Smågutter leiker riddere som redder og beskytter små rosa prinsesser. Tøffe unggutter skyter paintball. Barske mannfolk leser Vi Menn og FHM der blodige krigsreportasjer og inngående våpenbeskrivelser er vesentlige elementer. I damebladene finnes få tilsvarende reportasjer, men i den grad de finnes, er det i form av enkeltskjebner og deres lidelse. Kvinner er oppdratt til ansvar, omsorg og vern av livet. I så måte er det riktig at kvinner er fredeligere enn menn. Vi hevder det er tillært, ikke medfødt.
Krig er drap, lemlestelse, flukt, voldtekt og matmangel. Sivile ofre er i størst grad kvinner, fordi kvinner er fattigst, svakest og har dårligst beskyttelse, og fordi voldtekt er den ytterste fornedrelse, og fornedrelse av fienden er ”lov” i krig. Selv om vi er mot krig, trenger ikke kampen mot den være spesielt fredsommelig. Vi presentere opprør og organiseringmot krig, aktiviteter som kan gjøre forskjell. Vi vil overskride kjønnsrollemønstre. Vi aksepterer ikke samfunnets ulike krav til kvinner og menn.