Arkiv

Money Talks - uten penger?

Kronikk av Grete Jacobsen i Rogalands Avis 11. mai 2012

Vi har fulgt opp Money Talks over en 2 måneders periode, og vår påstand er at strippeklubben framstår uten mulighet til inntjening. Stedet har knapt kunder. Besøkstallene varierer fra 0 opp til 8 mulige kunder på det aller beste. Vi tar forbehold dersom noen gjester er på plass før åpningstid. Men utfra musikken å dømme er «moroa» i gang vel ½ til 1 time etter åpning, etter det vi har erfart.

Strippekonseptet appellerer ikke til menn som ferdes i Sandnes. Hva er det da som gjør det mulig å holde driften gående? Våre observasjoner viser at det jevnt over er 4 strippere til disposisjon. De har en bartender og 2-3 vakter, også har de sannsynligvis leieutgifter av lokalet. Vi tenker at det må gi lite inntjening og undres over hva strippere og ansatte på Money Talks i hovedsak gjør for å ha til salt i grøten? Flere enn oss bør undre seg over hvordan et tilsynelatende underskuddsforetak fortsatt er i drift.

På bakgrunn av at strippeklubber nå sprer seg i Norges land, ble dokumentaren Insider sendt på tv-kanalen MAX den 6. mars 2012. Her forteller tidligere bartendere og strippere selv om en organisert virksomhet der kobling mellom stripping og prostitusjon framgår klart. TV Norge har med skjult kamera dokumentert hvordan stripperne har nærkontakt med kundene, lar dem beføle seg og slik gir kundene tilgang til å stimulere seg selv seksuelt ved hjelp av stripperne.  Andre varianter er at det blir gjort avtaler slik at kunder kan leie en stripper med hjem eller til hotell etter stengetid, for å kjøpe andre seksuelle tjenester, eller kjøpe sex på egne rom i strippeklubber. Reporterne, i samtale med Oslopolitiet, konkluderer selv med at dette er hallikvirksomhet og kjøp av sex, og dermed over grensen for det lovlige. Dokumentaren viser for øvrig hvordan denne delen av sexindustrien skaper rusavhengige kvinner ved å kreve at de skal drikke på jobben, for å få kundene til å kjøpe mest mulig alkohol. Det kan virke slik at internasjonal handel med kvinner har funnet en nisje i det å unngå norske lover gjennom drift av strippeklubber.

Vi hører at Europol konstaterer at det er svært liten sjanse for bakmenn å bli tatt, og profitten er stor. Er det slik at politi nasjonalt og internasjonalt sliter med å se at handel med de mange fattige kvinnene medfører problemer for de utsatte? Eller at dette er helt uproblematisk selv om det er kjent at kriminelle ofte driver med vekselbruk: hvitvasking av penger, narkotika, våpen med mer, i tillegg til menneskehandel.

Vi har ikke informasjon om det som skjer på Money Talks. Men slik eieren presenterer og markedsfører stedet bør vel ansvarlige myndigheter ta ansvar og stoppe plassen? Vi vil framheve noen lover og vedtekter som bør anvendes. Arbeidsmiljøloven (§1-1, §§ 4-3.1, §4-3.3 med flere), nye kriterier på kommunale skjenkeregler og kommunehelsetjenesteloven (§ 4 a) er naturlig å aktivisere. Og antageligvis kan sexkjøpsloven tas i bruk om politiet gjør spaningsjobber.

Ved brudd på lover er det å statuere eksempler noe som får de fleste av oss til å tenke oss om og handle lovlydig. Kjørereglene er i så måte forbildelig: når mange sjåfører ignorer innkjøring forbudt-skilt i en gate, stiller politiet opp et nødvendig antall ganger, med ujevne mellomrom, og bøtelegger de ulovlige trafikantene slik at de etter hvert stopper mesteparten av gjennomgangstrafikken. En tilsvarende framgangsmåte kan blant annet få sexkjøpsloven til å fungere.

Porno, stripping, salg av kvinnekropp og vold sprer seg raskt om ikke samfunnet griper inn og sier stopp. Det burde ikke være for mye forlangt å forhindre spredning av kvinnefiendtlige tilbud og praksiser. For å komme til bunns i hva driften av Money Talks dreier seg om, må alle gode krefter forenes. Strippeklubber, selv om de har svært få kunder, forpester næringslivet og er en uakseptabel del av enhver kommunes uteliv. På sikt håper og tror vi at den nedrige strippevirksomheten skal bli avslørt som uttrykk for kvinneforakt og bli forbudt.

I dag blir det på nytt en lovlig demonstrasjon utenfor Money Talks. Bli med å bidra til å gjøre Sandnes til en strippefri by!