Arkiv

Babiker Badri Scientific Association for Women Studies (BBSAWS)

Jeg har vært i Sudan. Der møtte jeg - jeg tror jeg sier Fatima - jeg er ikke sikker på hva hun eventuelt risikerer hvis jeg bruker det riktige navnet. "Have you heard about FGM?" spurte hun meg, jeg rista på huet, til jeg skjønte at det var en forkortelse for Female Genital mutilation- eller kvinnelig kjønnslemlestelse, som vi pleier å si. "I Sudan praktiserer vi ikke det værste. Vi blir ikke sydd igjen. Vi praktiserer det beste av det værste" forklarer hun, før hun går over på sin egen historie.

 Da hun var seks år skulle hun og søstra omskjæres. Kvinnen med barberbladene var på plass. Hele storfamilien, bortimot 100 gjester, var kommet langveis fra for å feire tortur av barn med sang, dans og god mat. De to småjentene var vettskremte. Fatima klare å rømme, hun gjemte seg hos noen naboer, og holdt seg unna i to døgn. Da var alle gjestene reist, og familien satt igjen med skammen. Faren tok det riktignok pent, han mente Fatima ikke var moden ennå, og overgrepet ble utsatt til hun var 13.

Det var en stor seier for Fatima. Enda i dag, nesten 35 år seinere, tenker hun med stolthet tilbake på den trasne og modige handlingen hun gjorde som lita jente. "Alle venninnene mine er omskåret" forteller hun. "Men ting endrer seg. Det er skadelig for kvinner og strider imot menneskerettene. Og det er slett ikke riktig at det er foreskrevet i Koranen" Hun setter øynene i meg, som for å understreke at  hun er en god muslim "Ingen av oss har gjort det mot døtrene våre". 

Ikke alle er så heldige som barna i Fatimas intellektuelle bymiljø. Kjønnslemlestelse foregår fortsatt, særlig utenfor byene. Mange organisasjoner jobber for å endre denne skadelige skikken, og en av dem jeg kjenner til har det kvikke navnet  Babiker Badri Scientific Association for Women Studies (BBSAWS). Det er en interessant hisotrie i seg sjøl: Sjeik Babiker Badri var nemlig stifteren (og eieren) av Ahfad school for girls i 1907, og familien Badri har i 100 år arbeidet for utdanning av jenter i Sudan. I dag omfatter Ahfad privat grunnskole og videregående skole for jenter og gutter og et universitet som skal utdanne kvinner til endringsagenter i familie og samfunnsliv (!). I tillegg driver de altså Babiker Badri Sceintific Association for Women Studies (BBSAWS). Og BBSAWS sitt første og viktigste mål er "Buliding capacity in the area of abandonment of FGM/C" eller oversatt å spre kunnskap om fordømmelse av kjønnslemlestelse (FGM/C=female genital mutilation/cutting). Det gjør de blant annet ved at alle studentene må reise på "field trip" tre uker i året for å undervise om kjønnslemlestelse og andre "kulturelle skikker som er skadelige for kvinner" og forebyggelse av hiv/aids. 

Da bruker de materiale fra den internasjonale kampanjen Stop FGM/C 

Her er deres defninisjon

Kvinnelig kjønnslemlestelse omfatter delvis eller fullstendig fjerning av de ytre kvinnelige kjønnsorganene eller annen skade på de kvinnelige kjønnsorganene av kulturelle, religiøse eller andre ikke-terapeutiske årsaker. Begrunnet med kulturelle tradisjoner blir millioner av kvinner og jenter utsatt for kjønnslemlestelse, først og fremst i deler av Afrika og noen få land i Asia og Midtøsten. Kvinner som er kjønnslemlestet finnes også i immigrantmiljøer i  Australia, Kanada, Europa, New Zealand og USA. KJønnslemlestelse krenker de grunnleggende menneskerettighetene til jenter og kvinner, ved å nekte dem fysisk og mental integrited, retten til frihet fra vold og diskriminering og i de mest ekstreme tilfellene, retten til liv.