– Å drive hestehandel med noe som er så viktig for så mange kvinner, er fullstendig håpløst, sier Grethe Irvoll.
Annonse
Ap-veteranen satte i gang prosessen som ledet fram til dagens lov om selvbestemt abort.
Irvoll foreslo å lovfeste denne retten på Arbeiderpartiets landsmøte allerede i 1969. Nesten ti år før loven ble vedtatt.
– Vi sto på barrikadene lenge for å få dette lovbestemt – også sammen med mange Høyre-kvinner. Hvor er disse kvinnene nå, det lurer jeg på, sier hun.
Ernas frieri
Erna Solberg har åpnet for å endre abortloven hvis KrF vil gå inn i regjering. Til VG uttalte statsministeren:
– Vi er klar over at dette er viktige saker for KrF. Hvis KrF konkluderer med at de vil forhandle for å komme inn i regjeringen, er det naturlig at de får sette et verdi-preg på en felles plattform med saker som er viktige for dem, sa Solberg.
KrF ønsker å fjerne paragraf 2c i svangerskapsloven. Paragrafen tillater abort etter tolv uker hvis fosteret kan få en alvorlig sykdom eller utviklingsavvik, som Downs syndrom.
Solbergs utspill var et svar til Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Nestlederen, som er sterk motstander av at partiet skal gå mot venstre, gikk ut i VG og spurte om Solberg eller Jonas Gahr Støre var villige til å fjerne denne paragrafen for å få KrF inn i regjering.
Høyre var lenge enige med KrF i at den omstridte paragrafen må fjernes, men partiet snudde under landsmøtet i 2013. Solberg var del av mindretallet.
Irvoll sier hun er overrasket over at dette temaet er blitt en del av det hun kaller en «illeluktende og smakløs hestehandel».
– Jeg skjønner at denne saken for noen er helt underordnet det at Erna overlever som statsminister, men at den blir en del av dette, skuffer meg.
Sterke reaksjoner
På landsmøtet i 1969 hadde Irvoll flere i partiledelsen mot seg, blant andre Håkon Lie. Men forslaget gikk gjennom og ble programfestet.
– Da som nå, er vi nødt til å stå vakt. Denne kampen er ikke vunnet, sier hun og etterlyser mer støtte fra kvinnene i Høyre.
Det har kommet sterke reaksjoner fra enkelte kvinner i Høyre. Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, gikk torsdag kveld hardt ut mot Solbergs forslag:
– Jeg er ekstremt skuffet over at Høyre vurderer de endringene, sa hun til VG.
Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) gikk også ut mot at partilederen åpner for lovendring.
– Det er ingen hemmelighet at jeg har et annet standpunkt enn dette. Jeg mener at de tøffe rundene vi har hatt internt, betyr at Høyres politikk på disse områdene nå ligger fast, sa Nordby Lunde til Dagbladet.
Kommunalminister Monica Mæland holdt i går pressekonferanse om regionreformen. Hun ønsket ikke å besvare spørsmål om abortsaken, men sa til Dagsavisen at hennes tidligere standpunkt står fast.
Da saken ble heftig diskutert på Høyres landsmøte i 2013, uttalte hun:
– Jeg mener Høyre verken skal eller bør innskrenke kvinners rett til abort. Vi har en lov som fungerer.
Håper på Hareide
Fredag uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK at Solbergs utspill «er noe å ta med seg» inn i eventuelle regjeringsforhandlinger. Han understreket at han er veldig opptatt av å endre abortloven.
Irvoll sier hun er redd for at denne saken er svært viktig for mange i KrF.
– Om Hareide skulle gå av på dette, har han min fulle respekt, sier hun.
Hun avslutter med en beskjed til alle som vil kjempe for retten til selvbestemt abort.
– Dette er ikke et spørsmål som er avgjort. Vi må ikke sove, advarer Irvoll.
Lederen av kvinnegruppa Ottar, Ane Stø, er heller ikke spesielt fornøyd med at statsministeren nå åpner for å endre abortloven.
– Dette er et definitivt tilbakeskritt for kvinners kamp for å bestemme over sitt eget liv, sier hun.
Stø hadde håpet at denne saken var en tilbakelagt debatt.
– Solbergs lefling med dette er helt skandaløst, avslutter hun.