Kronikk i Stavanger Aftenblad av Asta Beate Håland, 26. august 1997
For tiden er det høyeste mote å finne biologiske forklaringer på forskjellen mellom kvinner og menn
Venninna mi og jeg bestemte oss en gang for å pusse opp rommet til minstegutten min. Vi hadde mann i huset, men vi var sjølstendige og flinke kvinner. Vi så ingen som helst grunn til å spørre om hjelp da problemene oppstod. Nå vet jo alle at møbler fra Ikea krever både teknisk innsikt og ingeniørutdannelse, men vi oppfylte også disse krava, mente vi, så vi gikk igang med godt mot for å skru fra hverandre møblene som måtte flyttes.
Jeg skal ikke ta alle de pinlige detaljene, men seansen endte med at jeg sto og balanserte øvre del av køysenga på ryggen, mens venninna mi skrudde for livet, samtidig som hun ba høyt og tydelig: "Kjære Gud, ikke la det komme inn en mann her nå, kjære Gud, ikke la det komme inn en mann her nå!" Hun ble faktisk bønnhørt, det gikk atskillig verre på alle måter da vi prøvde oss på garderobeskapet...., og da sponplater og tårer spratt om kapp, fant vi trøst i lille Gro som sa: "Ikke gråt mamma, det er ikke di skyld. Det er fordi du ikke har hatt sløyd på skolen."
Vi syntes hun var et klokt og vakkert barn. For før i tida, det vil si for omtrent 20 år siden, trodde vi at grunnen til at kvinner og menn var så forskjellige lå i oppdragelsen. Spesielt hang vi oss opp i at jenter lekte med dukker og glans, mens guttene lekte med biler og bygde med Lego, Brio, Tekno og hva det nå het alt sammen. Vi var veldig opptatt av dette, og innførte så godt vi kunne kjønnsnøytral oppdragelse.
Men eksperimentet gikk ikke så godt som vi kunne ønske, på tross av alle gode intensjoner. Jentene likte fremdeles dukker, sjøl om de fikk mange fine biler til jul. Guttene ville mye heller klatre i trær og skyte med pil og bue enn å leke mor, far og barn. Våre inngrep ble litt puslete stilt opp mot samfunnets sosialisering og tradisjon. Men kjønnsforskjellene mellom jenter og gutter er mindre nå enn før. Jentene er tøffere og mer sjølstendige. Det har virket!
Samtidig som vi kan oppsummere dette, legges det stadig fram nye, moderne og svært passende teorier om forskjeller mellom kvinner og menn. Det er for tida høyeste mote å finne biologiske forklaringer på forskjellene mellom folk. Genene kan forklare lønnsforskjeller, utroskap og mishandling. Genforskere forklarer at jenter og gutter har forskjellige matematiske evner og at det fins et sosialt gen hos jentene.
Det passer så altfor godt inn i tida. Alt er natur. The Bell Curve forklarer hvorfor de fattige er fattige i USA - de er genetisk dummere, ikke sant? At menneskene er svært forskjellige fra den tida da vi streifa rundt på jakt i urskogene, og at ingen egentlig har lyst til å vende tilbake til de grusomme og slitsomme delene av naturen, plager tydeligvis ikke disse forskerne.
Det blir for dumt. Skal liksom genene for data, finansliv og styreverv i store bedrifter ha blitt tilpasset og utviklet hos menn for 50 000 år siden? Og skal det liksom ha skjedd samtidig som kvinner fikk et gen som gjorde dem spesielt egnet til å vaske gulv, tørke støv, handle i butikker og lage mat? Sosiobiologene har enkle forklaringer på det meste. At vi i alle år har utvekslet gener kjønnene imellom når vi lager barn, har liten eller ingen betydning. Det som betyr noe er om det er XX eller XY i kjønnskromosonene, sier de!
Og det mest fascinerende med hele greia er at når noen skal begrunne naturens og genenes betydning for at verden ser ut akkurat slik som den gjør, er det ofte for å uttrykke bekymring for at unge mennesker ikke klarer å bli tilpasset moderne produksjon. Dersom kvinner ikke følger sin natur og holder seg i hjemmet og lar være å skille seg - kvinnenes gener er nemlig monogame for de som ikke har fått med seg den siste forskningen - vil barna få dårlige karakterer, bli ungdomskriminelle og få generelle vanskeligheter med livet i vår moderne verden.
At alt dette skal ha blitt utviklet i genene våre allerede i steinalderen, er mer enn imponerende. Kriminalitet, skolegang og moderne produksjonsliv var jo ikke engang funnet opp på denne tida dette skal ha skjedd. Jeg nekter å tro at naturens kompleksitet og variasjon er så forutseende at genene for det industrielle produksjonslivet ble laget allerede da.
Jeg har nettopp lest at genene gjør menn interessert i biler og kvinner interessert i klær... Naturen belønner tilpasning mente Darwin. Utvikling av gener for kjøpesentre og bilkjøring i steinalderen tyder ikke akkurat på det!