Innlegg i Klassekampen av Randi Mobæk Onsdag 27. april, 2005
«Pion har ikke mål om å bistå noen ut av prostitusjonen»
I følge fremmedordboka betyr å legalisere å gjøre lovlig, gi gyldighet eller stadfeste. Når Pion går inn for å avkriminalisere hallikvirksomhet, betyr det at organisasjonen går inn for å legalisere prostitusjonen, nettopp slik vi i Ottar har påpekt at de gjør.
Når Astrid Renland, administrativ leder i Pion, påstår i sitt innlegg i Klassekampen den 13. april at organisasjonen ikke arbeider for legalisering av prostitusjon, så undrer vi oss på om hun vet hva hun og andre representanter for Pion både har skrevet og uttalt som organisasjonens standpunkt. Når Astrid Renland skriver i Albertine, i desember 2003: «I motsetning til tradisjonell legalisering, der bordelleier er i fokus, tar dette perspektivet utgangspunkt i sexarbeiderens rettigheter (...) Med de endringer som har funnet sted i forhold til hallikparagrafen der utnyttelse og tvangsaspektet er overflyttet til § 224, som omhandler grov frihetsberøvelse, er kanskje tiden moden for å ta avkriminalisering og straffelovens § 202 opp til debatt i Norge». Her sier hun det jo rett ut, nemlig at Pion vil avkriminalisere hallikvirksomhet. Å leie ut lokaler der det pågår prostitusjon er å være hallik.
Utenom å avkriminalisere hallikvirksomhet har Pion mål om å definere salg av kjønn og kropp som lønnsarbeid på lik linje med det å være sykepleier eller advokat. Eller for å sitere «Linda» i et intervju med Gateavisa: «Jeg gidder ikke male tak, jeg vil heller ligge på ryggen å selge sex.» Pion ønsker at «sexarbeidere» skal få registrere seg som selvstendig næringsdrivende og betale skatt. Er ikke det samme som å gjøre salget av kropp til noe gyldiggjort, legitimt eller lovlig da? Så hvorfor late som om dere ikke er for en legalisering? Pion vil så visst det, men de vil organisere kjønnshandelen på sine premisser. Ikke etter modell fra Nederland, men den Pionske variant, der prostituerte driver egne bordeller og tjener penger også ved å være halliker.
Med et slikt hovedmål er det logisk at organisasjonen går imot kriminalisering av horekunder, at de definerer horer og horekunder som likeverdige aktører og ser bort fra makt – og underordningsperspektivet. Det er videre logisk at de ikke definerer prostitusjon som vold mot kvinner, at de vil hjelpe kvinner til å takle livet som hore eller «sexarbeider» på en bedre måte og tjene maksimalt med penger.
Pion har ikke mål om å bistå noen ut av prostitusjonen. Tvert om. Nettverk mot prostitusjon og trafficking sitt forslag om startpakke for kvinner som vil ut av prostitusjonen møtte stor motbør fra krefter i Pion. Selvsagt, ettersom målet deres er å leve av og i kjønnshandelen. Dersom noen betviler denne presentasjonen av Pion sine mål, så kan de for eksempel lese intervjuet med «Linda» i Gateavisa. Intervjuet er lett tilgjengelig på internett via Kvasir. Pion sine mål er som en motpol til alle oss som ønsker er verden fri fra vold mot kvinner.