Arkiv

Prostitusjonspropaganda i BA

Innlegg i Bergensavisen av Ane Kristine Aadland, 27. juli 2009

Bergensavisen har i en serie artikler satt søkelyset på prostitusjonen i Bergen etter innføringen av den nye sexkjøpsloven. Artikkelserien framstår som et kinderegg for potensielle horekunder, og ikke minst: at Bergenspolitiet ikke bryr seg det minste om at folk kjøper prostituerte på ulovlig vis. For oss andre framstår artikkelserien med en uvanlig sterk slagside. En kan lure på hvilke motiver Bergensavisen har for å propagandere for prostitusjon på denne måten.

Det faktum at hoteller i Bergen gjør seg skyldige i straffbar hallikvirksomhet stilles det ingen spørsmålstegn ved, heller ikke de prostituertes insistering på hvor "gøy" det er å være prostituert (selv om all forskning, også Utekontaktens, viser at de aller fleste prostituerte utsettes for vold). Den kommunale Utekontakten i Bergen, ved leder Else Utne Berg, uttrykker glede over Politiets manglende håndheving av norske lover, men heller ikke dette finner BAs journalister noen grunn til å være kritiske til. At hjelpeapparatet for de prostituerte i stadig økende grad opptrer som lobbyister for lovbrudd, er visst heller ikke noe problem for avisen, som ukritisk sluker Bergs påstander om at loven ikke kan ha noen effekt.

Vi som har jobbet for den nye sexkjøpsloven i mange år, er ikke så naive at vi tror at alle horekundene forsvinner av seg selv. Virkningen av den nye loven er  i stor grad avhengig av at Politiet gjør jobben sin. Så lenge Politiet forsømmer arbeidet sitt og lar menneskehandelen foregå som før, vil mange horekunder fortsette å kjøpe prostituerte. I de andre store byene i Norge har Politiet i mye større grad slått ned på horekunderi, og i disse byene ser vi også en tydelig nedgang i prostitusjonstrafikken.

Kvinnegruppa Ottar krever at Bergenspolitiet slutter å ignorere horekundenes kriminelle utnytting av kvinner i en sårbar posisjon og tar den nye sexkjøpsloven på alvor. Vi forventer dessuten at Utekontakten i framtida holder seg til omsorg og legger lobbyismen på hylla. Det må være et minstekrav for offentlig ansatte at de ikke motarbeider norske lover, det gjelder både hjelpeapparatet og Politiet.