Innlegg i Dagbladet av Ane Kristine Aadland, 11. august 2009
Dagbladet omtaler søndag 9. august Utekontakten i Bergens nye rapport om prostitusjon på lederplass. Her framgår det at de prostituerte i Bergen har fått det verre etter at loven som sexkjøp trådte i kraft i januar. Men grunnen til at de prostituerte har fått det verre etter at loven ble innført, er kraftig underkommunisert av Utekontakten. Rapporten melder nemlig at det er langt færre horekunder i Bergen enn det var tidligere. Dette er utvilsomt interessant, ettersom hovedpoenget med sexkjøpsloven nettopp er å redusere antall horekunder. Det som gjør dette spesielt interessant, er at politiet i Bergen ikke har løftet en finger for å håndheve loven. Dermed kan det se ut til at menn velger å ikke kjøpe prostituerte fordi det er forbudt, og ikke nødvendigvis fordi risikoen for å bli tatt er overhengende.
Dersom antall horekunder går kraftig ned uten at politiet har gjort noe for å stanse prostitusjonen, slik det har gjort i Bergen, viser jo det hvilket enormt potensial som ligger i den nye loven. Det er liten grunn til å tro at horekundenes atferd er annerledes i de andre store byene i Norge, spesielt siden politiet i for eksempel Oslo og Stavanger har tatt loven på alvor og faktisk gjør jobben sin, i motsetning til i Bergen.
Det største problemet nå som loven i stor grad fjerner horekundene, ligger i hjelpeapparatet. Det må stilles krav om at hjelpeapparatet faktisk har en målsetning om å få kvinnene det gjelder ut av prostitusjonen. Slik det fungerer nå, er hjelpeapparatet for prostituerte i altfor stor grad opptatt av at det skal være lettest mulig å være prostituert, uten tanke på at prostitusjonen i seg selv er et problem. Det er respektløst overfor fattige kvinner som tvinges til å selge kroppen sin at hjelpeapparatet svikter dem når de trenger det mest.