Arkiv

Sviktende prostitusjonsomsorg

Innlegg i Bergens tidende av Ane Kristine Aadland, 16. august 2009

Unge Venstres Tallak Rundholt anklager 12. august undertegnede for å være ”smakløs” og ”moralsk indignert” etter at jeg kritiserte Utekontaktens rapport om prostitusjonsmarkedet i Bergen. Rapporten fastslår at antallet horekunder har falt dramatisk etter at sexkjøpsloven ble innført, og at de prostituerte dermed har færre kunder og tjener dårligere enn før. Sexkjøpsloven ble innført nettopp for å fjerne horekundene og virker dermed slik den skal.

Rundholt mener at hjelpeapparatet skal hjelpe de prostituerte utelukkende ut fra deres egne behov, og fungere som en interesseorganisasjon for de prostituerte. Det er ikke overraskende at den nye loven går utover de prostituerte på kort sikt, men samtidig er det slik at loven vil føre til at færre fattige kvinner vil bli trafikkert og tvunget til å selge kroppen sin, mens norske menn vil slutte å se på kvinner som en vare.

At de prostituerte får hjelp til å komme seg ut av prostitusjonen, fordrer at hjelpeapparatet gjør den jobben de er satt til å gjøre. Satsing på grundige, langsiktige tiltak, som også tar traumene ved å ha vært utsatt for prostitusjon på alvor, kunne ha gitt mange kvinner et bedre liv. Vi mener at hjelpeapparatets jobb ikke er å se på prostitusjon som et nødvendig onde og sørge for at det er best mulig å være prostituert, men derimot å hjelpe de prostituerte til et bedre liv utenfor prostitusjonen.

Rapporten fra Utekontakten er i virkeligheten en rapport om et hjelpeapparat som svikter. Det burde bekymre både justis- og sosialpolitikere. Det må stilles krav om at de som mottar offentlige midler faktisk jobber for å hjelpe de prostituerte ut av prostitusjonen og at de slutter å bruke offentlige ressurser på å bekjempe den norske prostitusjonspolitikken.