Arkiv

Håndheving av sexkjøpsloven

Innlegg i Stavanger Aftenblad av Grete Jacobsen, 20. august 2009

Motstanderne av sexkjøpsloven har igjen fått vann på mølla og har hentet argumenter fra Uteseksjonen i Bergen. Der har de lagd en såkalt rapport om konsekvensene for prostituerte etter at loven trådde i kraft for vel et halvt år siden. Rapporten sier at de prostituerte i Bergen har fått det verre etter at loven ble innført fordi det har blitt færre horekunder enn tidligere. De prostituerte sliter med å skaffe seg kunder for å finansiere rusinga si.

I stedet for å juble for at loven allerede virker og har ført til en reduksjon i antall horekunder, så ønsker Uteseksjonen i Bergen, Frp og Venstre å endre loven. De vil altså at flere skal bli rekruttert, nedverdiget og ødelagt i prostitusjon. I stedet burde de fokusere på hvordan hjelpe disse personene ut av elendigheta.

FRP og Venstre er partier som setter den individuelle friheten i høysete, og enkelte i det hel- og halvoffentlig støttede hjelpeapparater klager over forverrede kår for prostituerte i kjølvannet av loven. Spørsmålet som pressen burde stille er hvem har forsømt seg og hvordan har det vært mulig i full offentlighet å ikke følge loven som Stortinget har vedtatt?

Sexkjøpsloven skiller seg noe ut fra det øvrige lovverket om normer for mellommenneskelig oppførsel da den er rettet mot en tradisjonell mannlig rettighet. Bakteppet er en global samfunnsutvikling med økende prostitusjon på etterspørsel og tilbudssiden. Intensjonen med loven er da også å stoppe rekrutteringen på begge sider ved å kriminalisere kjøperne, som utgjør den desidert største gruppen og klart den sterke part i handelen.

Ingen bestrider at et liv som prostituert er skadelig fysisk så vel som psykisk, og at dette også er bakgrunnen for loven. Betimelig er det derfor å spørre hva hjelpeapparatet gjør for å følge opp loven. Om de for eksempel har hjulpet til å få prøvd sexkjøpsloven som en støttende funksjon for prostituerte som er blitt voldtatt eller lemlestet? For prostituerte har jo nå en bedre mulighet til å anmelde horekunder som utøver vold mot seg.

Det største problemet nå som loven allerede har begynt å fjerne horekunder ligger i hjelpeapparatet. Det må stilles krav om at hjelpeapparatet faktisk har en målsetting om å få kvinnene det gjelder ut av prostitusjonen. Slik det fungerer nå, synes det som om deler av hjelpeapparatet er altfor opptatt av at det skal være lettest mulig å være prostituert, uten tanke på at prostitusjonen i seg selv er et problem. Det er respektløst overfor prostituerte at FRP, Venstre og hjelpeapparatet svikter dem som trenger det mest.