Kronikk av Anne Kalvig i Rogalands Avis 7. juni 2012
Den siste tida har den såkalte Lise-saken blitt kjent for offentligheten: ”Lise”, 17 år, ble i fjor november brutalt voldtatt av to ukjente gjerningsmenn. Dette skjedde etter at hun var blitt skjenket så full at hun kunne dødd av det, og satt av på et øde område på Lura. Den som gjorde dette er en kjent gjerningsmann, en dørvakt på et utested. Han har vært til avhør hos politiet, men er ikke tiltalt for noe straffbart! Hele saken er faktisk og utrolig nok, henlagt. En henleggelse politiet i Sandnes for godt mål glemte å informere Lise og hennes mor om. Det hører med til denne historien at Lise, traumatisert etter et døgn med vold og overgrep, prøvde å ta sitt eget, unge liv.
Saken om voldtektene og overgrepene mot Lise har opprørt mange, for her har volden kommet til uttrykk på så mange nivå, og på så særdeles brutalt vis: voldtektene og overgrepene fra opptil flere personer, akuttmottakets avvisning, politiets manglende etterforskning og henleggelse.
Akuttmottakets feilaktige behandling av Lise blir nå gransket av Helsetilsynet. Men hva skjer hos politiet i Sandnes? Kvinnegruppa Ottar har på bakgrunn av det som er kommet fram, valgt å melde Rogaland politidistrikt og politidirektør Øystein Mæland, som øverst ansvarlig for politiet i Norge, for tjenesteforsømmelse. Vi krever at Spesialenheten for politisaker etterforsker saken og i tillegg til å finne ut hvem som har forbrutt seg, også vurderer ileggelse av bøter og foretaksstraff for å markere alvoret i saken. Vi viser til straffelovens paragrafer §§ 118, 123, 324 og 325 om forseelser og forbrytelser i den offentlige tjeneste og § 48a om foretaksstraff. Når politiet så systematisk krenker etterforskningen i en alvorlig voldtektssak, mener vi det foreligger en svakhet i organiseringen som gjør at politiet som organisasjon bør kunne ilegges foretaksstraff. Ett av tiltakene for å få flere dømt for voldtekt handler om raskest mulig etterforskning og innsamling av bevis. Kvinner i Rogaland politidistrikt kan rett og slett ikke føle seg trygge på at politiet opptrer i tråd med politiske signaler og retningslinjer som tilsier satsing mot menns vold mot kvinner. Vi krever derfor at det blir satt i gang etterforskning for å finne ut hvordan denne henleggelsen kunne skje, stikk i strid med påtalemaktens instrukser.
I anmeldelsen påpeker vi også at det er politiet som er godkjenningsmyndighet og kontrollmyndighet for vaktselskaper, som dørvakten er knyttet til. Etter vaktvirksomhetsloven § 4 skal politiet godkjenne selskapet, og politiet skal varsle vaktselskapet om vektere som er under etterforskning i alvorligere saker. Vi finner det ikke forsvarlig at vedkommende vekter som skjenket en mindreårig bevisstløs og hensatte henne i hjelpeløs tilstand, er kapabel til å utføre vaktfunksjoner slik at kvinner kan føle seg trygge. Men hovedsaken er den manglende etterforskning av den grove seksuelle skjendingen som jenta ble utsatt for.
Stavanger-regionen har hatt mange anmeldelser av voldtekter de siste årene og få overgripere er blitt dømt. Patriarkalske holdninger bagatelliserer overgrepene. FN har på ny påpekt hvor elendig situasjonen er i Norge, hva gjelder voldtektsomfang, etterforskning og domsfellelser. Kvinner har i praksis dårligere rettsvern enn menn. Derfor ber vi om at påtalemyndigheten understreker alvoret i saken ved å ilegge politiet foretaksstraff, slik det blir gjort på andre områder der virkningen av unnlatelser eller handlinger har store samfunnsmessige konsekvenser og omkostninger!