Debattinnlegg av Ane Stø i Dagbladet, 1. august 2012
Leder av Reform, Are Saastad, kaster seg på den grumsete bølgen av rasisme og kvinnehat som har skylt over oss den siste tida, i ly av åpenhet- og demokratidebatten. I et intervju med Dagbladet 1.august forklarer han hvordan ekstremistiske antifeminister vokser fram av et samfunn der menns rettigheter ikke blir tatt på alvor. «Likestillingen har langt på vei gått på bekostning av menn, og det er nødvendig å løfte menns interesser mer fram», sier han videre.
Dette er rene ord for pengene fra et ressurssenter som mottar millioner av kroner i statlig støtte for å «synliggjøre menn som kjønn». Kampen for likestilling mellom kjønnene har som utgangspunkt at kvinner og menn behandles ulikt i vårt samfunn, at menn som gruppe har makt og privilegier på bekostning av kvinner som gruppe. Hvis vi setter opp kvinner på den ene siden og menn på den andre, og begynner å fordele privilegiene vi ser rundt oss i dag, får vi et klart bilde av dette. I følge Statistisk sentralbyrå er 80 % av norske ordførere menn, menn i Norge har 15 % høyere lønn enn kvinner og 80 % av minstepensjonistene er kvinner. Menn utfører mindre husarbeid, og særlig omsorgsarbeid, de er i flertall i styrer og finansinstitusjoner og de dominerer fullstendig i media. Menn går ikke rundt med frykt for å bli voldtatt, de er ikke til salgs i sex-industrien, og har forsvinnende liten sannsynlighet for å bli utsatt for grov vold av partner.
Likevel har likestillingen kommet langt i Norge, og det har selvfølgelig gått på bekostning av menn, hvem ellers? Fra et samfunn der ett kjønn eide alt og bestemte alt, har kvinnene kamp for kamp, skritt for skritt tatt plass i det offentlige rom, og dermed fortrengt menn fra sin eneveldige posisjon. Ikke bare har vi fått arverett og stemmerett, men vi har skaffet kvinner rettsvern gjennom å gjøre det ulovlig for menn å voldta, også i familien, ulovlig å bruke vold i familien, ulovlig med seksuell trakassering og, altså ulovlig å kjøpe sex.
De fleste menn lever helt fint med at deres handlingsrom nå er begrenset, og mener alvor med at kvinner skal være mennesker på lik linje med menn i vårt samfunn. Men ganske mange menn oppfatter, som Saastad, at disse begrensingene krenker deres maskuline privilegier, og fører en innbitt kamp for å gjenreise Mannen som adelsmerke. Disse mennene er farlige, enten de er «ekstrembloggere» eller blogger som Reform på statens bekostning.