Arkiv

Å gjøre seg deilig

Kronikk av Ans Stø i Klassekampen, januar 2006

Den skal tidlig objektiveres, som godt objekt skal bli. I forrige uke klarte H&M det igjen. Vi har blitt så vant til sexy poserende undertøysmodeller at det ikke framkaller mer enn et surt gjeip i vinterkulda. At H&M-butikken i Bogstadveien brukte hele utstillingsvinduet sitt før jul på undertøy og skrevende utstillingsdokker, som et annet Red Light District, fikk det bare til å rykke moderat i sprayboksarmen. Men så klinte de til med barnekatalogen. Sexy poserende småjenter i bikini og trange topper, som de små objektene de er. Gutta i lek og fri utfoldelse. Dette har heldigvis ført til sterke reaksjoner fra politikere og foreldre, som vil ha seg frabedt slike perverterte kjønnsidealer for de små. Men er H&M på villspor, har de feilberegna sitt publikum så fullstendig?

For en stund sida var jeg lærervikar i en tredjeklasse. En sjarmerende liten klasse på 20 elever, men likevel nok å holde styr på. Det hele forløp udramatisk fram til siste friminutt, da en lærer oppsøkte meg for å informere om at tre av ”mine” gutter nettopp var tatt i å banke opp en andreklassing. Dette var av de situasjoner som krever pedagogisk autoritet, og jeg forklarte harmdirrende om ansvaret for yngre elever, om tre mot en, og at det finnes bedre måter å løse konflikter på. ”Men vi måtte ta han, han driver og gjør seg deilig på oss hele tida”, forsvarte den ene seg. Deilig? ”Dere kan jo ikke banke opp noen bare fordi de gjør seg deilig!”, ropte Teite Tante, og avslørte grov uvitenhet om ungdommens tale.

”Å gjøre seg deilig” betyr, for andre uinvidde, å yppe, altså be om bråk. Eller ”Å be om det”. Og det er da den tilsynelatende absurde bruken av et begrep som vanligvis forbindes med seksuell objektivisering framstår som helt logisk.

”Å gjøre seg deilig” er å gjøre seg attraktiv i andres øyne, ved å presentere deg slik du tror de vil ha deg. Du gjør deg selv til et objekt. Dette er slett ikke uvanlig, og vi befinner oss alle av og til i situasjoner der vi gjør oss til for andre. På eksamen, jobbintervju, sosialkontoret, i retten eller når vi holder foredrag. Vi objektiviserer oss når vi føler at det er de andre som har makt til å vurdere oss, og vi er avhengige av utfallet. Men vi kaller ikke dette ”Å gjøre seg deilig”. Det krever i tillegg at situasjonen handler om kropp eller sex.

Og ikke engang det er nok. Heteroseksuelle menn ”gjør seg ikke deilige”, samme hvor hardt de prøver å oppnå sex. ”Å gjøre seg deilig” er noe som skal oppnås for et maskulint blikk, altså er det damer og homoer som driver med dette.

Tredjeklassegutta ville fått anfall hvis de visste at ”Å gjøre seg deilig” hadde noe som helst med klining og puling å gjøre. Slike aktiviteter er ganske utenkelige i den alderen. Det som derimot er en helt sjølsagt aktivitet er å banke opp dem som ypper. Det krever den maskuline ære. Særlig hvis den som ypper er mindre og svakere, og dermed byr seg fram, så å si.

Uten å ane rekkevidden av sin forsvarstale, illustrerte de tre åtteåringene en sammenheng mellom seksuell objektivering og vold som ofte sitter langt inne hos folk. Den som ”gjør seg deilig” er i en mindreverdig posisjon, og når overmakta finner fristelsen for stor, går det som det går.

På Deiligst.no og Penest.no gjør unge gutter, og særlig jenter, seg også deilige. Her legger de inn bilder av kroppen sin, eller bare av tissen, og gir hverandre poeng etter deilighet. Og 14-15-åringene veit hvordan det skal være. Jentene med åpen munn og slørete blikk, en hånd under trusestrikken, pent dandert på en seng eller over en stol. Gutta kan velge mellom denne varianten, hvis de henvender seg til andre gutter, eller mer bajasaktige, jeg-driter-i-deg- bilder, hvis det er jenter de vil ha kontakt med. Et paradis for pedofile, selvfølgelig, men det er også en god skole i kjønn for den oppvoksende slekt.

For det små jenter og gutter må lære seg så fort som mulig er hva det betyr å ha jentetiss og guttetiss. Som barn lærer vi at dette har stor betydning for hva omverden venter av oss. At omsorg og aggresjon, stillelek og bråkelek, søthet og tøffhet er et system du må finne din plass i for å bli godkjent, også av voksne. Seinere lærer vi oss å seksualisere disse egenskapene, at aggresjon er sexy hos menn og posering er sexy hos kvinner.

Det er ikke H&M som har finni opp kjønnsrollene. Objektivisering av jenter og kvinner er grundig forankra i vår kultur. Men H&M veit godt hva de spiller på når de kjører slike kampanjer, og de tar det enda litt lenger.

Det multinasjonale selskapet H&M, med sete i ett av verdens mest likestilte land, har satt seg fore å oppdra verdens kvinner til ”Å gjøre seg deilig”. Det åpner for uendelige muligheter på undertøysmarkedet. I årevis har de spekulert i våre grenser for pornofisering i det offentlige rom, og i seksualisering av stadig yngre jenter. Skal vi snart si at det er nok nå, og at vi vil være subjekter i egne liv