Arkiv

Sexkjøpsloven er en suksess - forsvar loven!

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen mottar rapporten fra Ingeborg Rasmussen i Vista Analyse.Bilde tatt av Justis- og beredskapsdepartementet, hentet fra Flickr med hjelp fra Creative Commons.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen mottar rapporten fra Ingeborg Rasmussen i Vista Analyse.

Bilde tatt av Justis- og beredskapsdepartementet, hentet fra Flickr med hjelp fra Creative Commons.

Etter vel fem år med sexkjøpslov har den blitt evaluert. Rapporten er fyldig der ulike aspekt ved loven belyses nasjonalt så vel som internasjonalt. Konklusjonen er entydig til støtte for å opprettholde sexkjøpsloven. Den har sammen med hallikparagrafen og loven mot menneskehandel ført til en reduksjon av prostitusjon i Norge. Dessuten viser det seg at unge mennesker støtter sexkjøpsloven, holdningene er i ferd med å endres, og at flertallet i befolkningen er for sexkjøpsloven. Loven har heller ikke ført til mer vold mot prostituerte.

Kvinnegruppa Ottar er svært glad for resultatene som kommer fram i evalueringen. Disse kommer til tross for at politiet ikke har prioritert å håndheve loven. Det er ikke satt inn tilstrekkelige hjelpetiltak for å få prostituerte ut av undertrykkingen og det aldri har vært gjennomført holdningskampanjer rettet mot menn. Tenk hvilken effekt den ville hatt om disse tiltakene var gjennomført!

Så om Stortinget ønsker å begrense fenomenene prostitusjon og menneskehandel, er ikke legalisering veien å gå. Evalueringen viser at sexkjøpsloven har demmet opp for salg av kvinner, og EU har anbefalt landene å innføre tilsvarende sexkjøpsforbud. Frankrike er i ferd med å innføre en slik lov, mens i Tyskland derimot blir det største bordellet i verden bygget opp mot dets grense.

Rapporten «Does legalized prostitution increase humantrafficking?» publisert i World Development 2013, har samlet data fra 150 land og konkluderer med følgende: Der hvor prostitusjonen blomstrer, er menneskehandel mer utbredt enn andre steder. Ettersom etterspørselen øker, øker antall mennesker som blir tvunget til sexsalg. Rapporten oppgir både Tyskland, Nederland og Thailand som toppdestinasjonsland for menneskehandel.

Denne rapporten framholder videre at man har sett en framvekst av reisebyråer som har spesialisert seg på turer til tyske bordeller hvor det tilbys gang bang sessions med «flat rate». For hundre euro per pers får en gruppe menn tildelt en kvinne til fri disposisjon. Noen kunder har i ettertid klaget over lite tilfredsstillende ¬service, da kvinnene etter noen timer ikke lenger var brukbare.

Rapporten «Evaluering av forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester» estimerer at Tyskland har rundt 400 000 prostituerte som betjener opp mot en million kjøpere, derav mange norske lovbrytere, vet vi.

Motstanderne av sexkjøpsloven har hatt tilgang til den sammen informasjon som vi, blant annet dette skrevet av Inga Ydersbond: Artikkelen Ungeschützt (‘Ubeskyttet’) i det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel forteller at omfanget av prostitusjon i Tyskland har tredoblet seg etter legaliseringen i 2001 og er blitt milliardindustri, nærmere bestemt 14,5 milliarder euro, i følge servicenæringsorganisasjonen ver.di. Bakgrunnen for legaliseringen var å gi de prostituerte bedre arbeidsbetingelser. Det motsatte har skjedd, og dette understøttes av en offentlig evaluering som viser at forholdene ikke på noen områder har bedret seg for de prostituerte. Det har vist seg umulig å regulere arbeidsforholdene slik at de prostituerte ikke blir utnyttet, får adekvat lønn og får de rettighetene som de politiske debattene i forkant av legaliseringen forespeilet dem, og som også var en av hovedmotivasjonene for lovendringen.

Legaliseringen har i følge Der Spiegel (2013) medført en tredobling i antall prostituerte, anslagsvis opp til 200 000, hvorav 65 til 80 prosent kommer fra utlandet, de fleste fra Øst-Europa. Bordeller er utbredt og finnes i de fleste byer. Legaliseringen har medført en utstrakt grad av menneskehandel og sterkt tilgrensende fenomener, der østeuropeiske unge jenter ofte lokkes, overtales, overbevises og lures til å jobbe i Tyskland under slaveliknende forhold for luselønn. Mange av de unge jentene fra Øst-Europa, hovedsakelig Romania og Bulgaria, utnyttes på det groveste i alle typer bordeller, og har vanligvis få om ingen muligheter, til å forsvare sine rettigheter.

Bildet der Spiegel (2013) tegner fra Tyskland, er at i stedet for å føre til bedre arbeidsforhold, er konsekvensen det motsatte for majoriteten. Legaliseringen har ført til at det tyske sexmarkedet har blitt ‘oversvømt av’ unge jenter fra Øst-Europa. Dette bidrar til å presse prisene ned til det ekstremt lave, og til at arbeidsforholdene for ‘bransjen’ som helhet er blitt dårligere, altså et ‘race to the bottom’. Dermed må de prostituerte i den tyske bransjen arbeide mer og gjøre ‘verre ting’ enn før for å tjene det de ønsker. Allerede har vi sett at det norske prostitusjonsmarkedet har opplevd liknende tendenser med økt antall prostituerte fra andre kanter av verden, men denne forverringen av arbeidsvilkår og økt prispress er sannsynligvis liten i forhold til hva økningen vil bli med legalisering av prostitusjon (se f.eks. VG 2008).

Det tyske politiet vet at veldig store lovbrudd foregår, men det er nesten umulig å påvise at tvang har skjedd fordi de prostituerte trues med alvorlige sanksjoner, ikke tør å fortelle sannheten om hva som skjer og hvordan de har kommet til Tyskland osv. Dermed blir det nesten umulig for myndighetene å påvise menneskehandelen og dermed også å straffeforfølge den.

Er det en slik situasjon Regjering og Venstre ville ha? Eller vil dere være med på å motarbeide at mennesker reduseres til en vare og sexleketøy? 

Les innlegget i Stavanger Aftenblad her.