Arkiv

Ta loven i bruk!

Kronikk i Klassekampen 25. august 2015 av Asta B. Håland.

Versjonen som sto i Klassekampen var noe sensurert. Her kommer kronikken i sin opprinnelige helhet. 

Så har virkningene av sexkjøpsloven blitt gjennomgått, Vista analyse la fram evalueringsrapporten på en pressekonferanse 11. august. Jeg innrømmer at jeg var nervøs. Og mange med meg. Ikke fordi vi ikke hadde tro på at loven virker, men fordi den knapt er blitt satt ut i livet.

Men evalueringsrapporten konkluderte heldigvis med at sexkjøpsloven uten tvil fungerer etter hensikten. Antallet horekunder har gått ned. Vista fant ingen indikasjoner på økt vold mot prostituerte. Selgernes forhandlingsposisjon er styrket i forhold til kundene. Og sist, men ikke minst: Loven har påvirket holdninger, spesielt blant unge menn til å bli mer negative til prostitusjon.

Fordi loven, som siden 2009 forbyr kjøp av seksuelle tjenester, har vært omstridt - også i den rødgrønne regjeringen, har den ikke blitt fulgt opp med noen holdnings- eller opplysningskampanjer. Fordi loven ikke har blitt ansett som viktig, eller bare midlertidig, har den i mange politidistrikt knapt blitt håndhevet. Og på tross av at ”alle”, spesielt de som er mot sexkjøpsloven, ofte har snakket mye og høystemt om at hensynet til de prostituerte er det som teller aller mest, så har det vært mest prat. Verken den forrige regjeringen eller den nåværende, har investert i hjelpetiltak. Teller vi penger, så teller det ikke, for å si det sånn. På dette området mangler det meste, enten det er hjelp til bolig og arbeid, sluttpakker, exitprogrammer og oppholdstillatelse. Pengene som er blitt bevilget, er stort sett de samme som før, og til de samme aktørene som før.

Av og til når politikerne snakker, enten de heter Liebe Rieber Mohn eller Bent Høie, skulle vi tro at den gjennomsnittlige prostituerte i Norge er en tilsynelatende vellykket student med god råd, kanskje med et lite narkotika- eller pengeproblem. Men alle vet at det stort sett er fattige kvinner fra andre land, eller andre deler av verden, som havner i prostitusjon i Norge. Det er rett og slett ikke så mange jenter eller kvinner som har noe ønske om å være hore. Og de fleste jenter som har et valg, velger noe annet. Enten de blir sykepleiere, står i butikk eller arbeider i barnehage.

Fremskrittspartiet er et kapittel for seg, de har oppnevnt horekunden Bård Hoksrud til statssekretær, og har ikke tenkt å la noen evaluering ha betydning for deres standpunkt. Frp har ingen problemer med import av fattige kvinner til Norge, så lenge de kan være til nytte for norske menn og ikke ber om eller får oppholdstillatelse.. 

Lover skal ideelt sett være en oppsummering av et samfunns moral og maktforhold. Ingen har hevdet eller trodd at sekskjøpsloven med et trylleslag skal stanse all prostitusjon. Men vi har hevdet at en lov basert på en erkjennelse av de skeive maktforholdene mellom selgere av seksuelle tjenester og kundene, vil redusere prostitusjonen generelt og trafficking av kvinner over landegrensene spesielt. Og at en slik lov vil fungere normsettende som signal om at kjøp av kvinner ikke er akseptert. Nå har evalueringsrapporten gitt oss rett, og jeg tror vi kan slå fast at loven vil bestå. Å fjerne loven nå, er politisk umulig å forsvare. 

Når sexkjøpsloven fungerer så godt, nesten uten håndheving og andre virkemidler, tenk hvor bra det kan bli hvis politiet øker innsatsen for å ta kundene, og kvinnebevegelsen i tillegg får gjennomslag for kravene om at prostituerte som ønsker seg ut skal få bedre oppfølging enn de får i dag. Oppfølgingen må blant annet bestå av en erkjennelse av at en som prostituert har vært utsatt for overgrep og dermed har krav på oppreising, i form av voldsoffererstatning og terapi for å behandle traumene fra prostitusjonslivet. Ofre for trafficking må få tilbud om oppholdstillatelse eller oppfølging i hjemlandet dersom de ønsker å vende hjem.

Manglende ressurser til exitprogram og politiet handler om manglende politisk vilje, både fra regjering og Storting. Nå må vi bli ferdig med å diskutere for og mot sexkjøpsloven, og framover konsentrere oss om å håndheve den, og samtidig styrke innsatsen i forhold til de prostituerte.