Kvinnegruppa Ottar i Trondheim har holdt sitt første store arrangement i trønderhovedstaden!
22 engasjerte feminister med bakgrunn fra sju ulike nasjoner deltok på Vi er mange-seminaret på Håndtverker’n lørdag 26. oktober.
Forfatter og foredragsholder Amal Aden, holdt innledningen Æreskultur og kampen for frihet – kvinner som utgjør en forskjell, der hun løftet kvinnefrigjøring som en forutsetning for integrering i minoritetsmiljøer, og pekte på strukturer som hindrer dette i dag. Når kvinner får anledning til aktiv deltakelse i samfunnet, vil barna deres automatisk få samme mulighet, hevdet Aden, og etterlyste tiltak som legger til rette for dette. Tolketjenester, barnepass, norskopplæring og tilgang til arbeidsmarkedet ble trukket fram viktig for at dette arbeidet skal lykkes.
Neste innleder var Leikny Øgrim, som snakket om hersketeknikker med utgangspunkt i Berit Ås’ teori. De tradisjonelle hersketeknikkene usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, dobbeltstraff og påføring av skyld og skam, ble supplert med to nye; seksuell trakassering, og vold og trusler. Deltakerne ble invitert til å dele egne erfaringer, og stort engasjementet vitnet om at tematikken var gjenkjennbar for mange.
Ane Stø avsluttet den faglige delen av programmet med et innlegg om kvinnefrigjøring og kvinneorganisering. Systematiske forskjeller mellom kvinners og menns tilgang til makt, økonomiske midler, selvbestemmelse og trygghet avslører patriarkalske strukturer i Norge i dag. Skal vi oppnå full kvinnefrigjøring, må vi har en sterk kvinnebevegelse som synliggjør maktstrukturer og som kjemper for endring. Hun viste til at radikalfeministers utrettelige arbeid har gitt resultater, for eksempel ved innføring av sexkjøpsloven i 2009.
Seminaret ble avsluttet med musikalsk innslag fra tre kvinnelige medlemmer av Tenuto UB, god mat fra Falafelkompaniet, spennende samtaler og nettverksbygging. Sju deltakere valgte å slutte seg til Kvinnegruppa Ottar, noe som lover godt for etablering av en gruppe i Trøndelag.