Blogg

Høring i Stortinget om styrking av LHBTI-rettigheter

Tirsdag 5. november deltok osloleder Katarina Storalm på en høring i Stortinget om to representantforslag for styrking av LHBTI-politikken i Norge. Vi hadde noen kritiske bemerkninger å komme med, men tiden i høringssalen på tre minutter var ikke tilstrekkelig for å fremme alle våre bemerkninger. Heldigvis har vi denne nettsiden, hvor våre synspunkter kan komme mer i sin helhet.

Vi stiller oss i utgangspunktet positive til de fleste av representantene fra AP sitt forslag. Det var spesielt ett av forslagene som fikk nesten all oppmerksomheten under høringen, nemlig forslaget om å forby konverteringsterapi. Dette forslaget stiller vi oss bak, da vi ser denne praksisen som både diskriminerende og skadelig. Selv om dette er et viktig punkt, omhandler forslagene langt mer enn konverteringsterapi, og vi undrer oss over at forslagene som helhet ikke ble gjennomgått grundigere av flere ved høringen 5. november.

Katarina Storalm under høringen. Trykk på bildet for å komme til VGTVs sending.

Katarina Storalm under høringen. Trykk på bildet for å komme til VGTVs sending.

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Anette Trettebergstuen, Ingvild Kjerkol, Lene Vågslid, Jonas Gahr Støre, Kari Henriksen, Trond Giske, Hadia Tajik og Tuva Moflag om styrking av LHBTI-politikken

 Lenke til hele forslaget her

1.     Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å forby at såkalt kjønnsnormaliserende kosmetiske inngrep (som ikke er medisinsk nødvendig) skjer før barnet selv er i stand til å samtykke.

Dette er veldig viktig, og noe Kvinnegruppa Ottar stiller seg bak

2.     Stortinget ber regjeringen styrke politiets ressurser til arbeidet mot hatkriminalitet.

Dette er veldig viktig, Kvinnegruppa Ottar stiller seg bak forslaget.

3.     Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å forby konverteringsterapi.

Dette er veldig viktig, Kvinnegruppa Ottar stiller seg bak forslaget.

4.     Stortinget ber regjeringen styrke arbeidet med Rosa kompetanse i arbeidslivet, helsevesenet, skolen, barnehagene, politiet og på asylmottak, og sørge for at det gjøres systematisk og landsdekkende.

Vi bør helt klart styrke kompetansehevingen på feltet hos de nevnte instanser, men Kvinnegruppa Ottar forlanger at denne kompetansehevingen gjøres av en mer nøytral part. Rosa kompetanse bygger på arbeidsprogrammet og prinsipprogrammet til FRI, og selv om FRI har mange viktige saker som det er bra at de får støtte til å fremme, arbeider de også bl.a. mot sexkjøpsloven og for surrogati. 

Vi kan ikke la en organisasjon som har så kontroversielle standpunkter få fri adgang til alle landets klasserom, her må det være mye mer nøytralitet.

5.     Stortinget ber regjeringen styrke bevilgningene til LHBTI-arbeid gjennom organisasjonene på feltet, «LHBTI-potten», i fremtidige forslag til statsbudsjett.

Kvinnegruppa Ottar er enige i at disse og evt fremtidige organisasjoner på feltet skal støttes i fremtidige forslag til statsbudsjettet. 

6.     Stortinget ber regjeringen sikre Skeivt Arkiv i Bergen fortsatt drift i fremtidige forslag til statsbudsjett.

Støttes

7.     Stortinget ber regjeringen sikre magasinet Blikk fortsatt drift og mulighet til videre formidling via skolebibliotekene.

Blikk gjør mye positivt og bør ha fortsatt drift, men vi stiller oss tvilende til at de skal inn i alle skolebibliotek. Her bør man også sikre nøytralitet med tanke på tidsskriftets tidvise normalisering av det vi definerer som seksualisert vold (BDSM).

8.     Stortinget ber regjeringen sørge for at alle kommuner oppretter konkrete LHBTI-handlingsplaner.

Intensjonen støttes.

9.     Stortinget ber regjeringen igangsette et utredningsarbeid om innføring av en tredje kjønnskategori i Norge.

Utredningsarbeid og mer kunnskap på feltet er viktig. Støttes

10. Stortinget ber regjeringen styrke regionale fagmiljøers kompetanse om kjønnsdysfori og sørge for tiltak for bedre tilgang på behandlingstilbud for denne pasientgruppen.

Støttes

Representantforslag fra stortingsrepresentant Une Bastholm om en aktiv regnbuepolitikk for å styrke kjønns- og seksualitetsmangfold

Lenke til hele forslaget her

1. Stortinget ber regjeringen gå gjennom grunn- og videreutdanningen for lærere og barnevernspedagoger med formål å inkludere temaene normkritikk, minoritetsstress, seksuell helse og kjønns- og seksualitetsmangfold som en obligatorisk del av det offentlige utdanningstilbudet.

Forslaget er veldig diffust, og kan forstås i mange retninger. Disse ordene har mange tolkninger – en mer konkret definisjon bør ligge til grunn. Dette innspillet burde dessuten vært rettet til den nylige utarbeidelsen av fagfornyelsen 2020 med nye læreplaner i alle fag, hvor begrepene kunne fått en mer spesifikk behandling og tildeling av plass i en konkret læreplan.

2. Stortinget ber regjeringen, i arbeidet med å fornye alle læreplanene i grunnskolen og videregående opplæring, om å inkludere kompetansemål om normkritikk, minoritetsstress, seksuell helse og kjønns-, relasjons- og seksualitetsmangfold der det er relevant, og spesielt i faget KRLE.

Samme som over.

3. Stortinget ber regjeringen, i arbeidet med å fornye alle læreplanene i grunnskolen og videregående opplæring, om å inkludere kompetansemål om hva som er positive seksuelle relasjoner, grensesetting, forebygging av voldtekt og aksept og forståelse for seksuelle minoriteter.

Dette er viktig. Kvinnegruppa Ottar mener at Seksualundervisning i skolen skal inkludere skeiv seksualitet og at den skal åpne for mangfold og toleranse. Det er svært viktig at vi sammen tar kampen mot stereotype og begrensende kjønnsroller, for et fritt samfunn hvor alle finne seg til rette i verden som den de selv er. 

Vi etterlyser utover dette en styrking av den generelle seksualundervisningen i skolen, og at ansvaret for seksualundervisningen i grunnskolen skal plasseres hos et spesifikt fag, med dertil hørende heving av ressurser og kompetanse. I dag faller seksualundervisningen noe igjennom mellom flere fag, og det blir til slutt i praksis opp til den enkelte faglærers preferanser hvordan og om denne skal gjennomføres, og i mange tilfeller ender elever opp med å gå igjennom skolegangen med ekstremt mangelfull seksualundervisning. Dette trenger bedre sikring.   

4. Stortinget ber regjeringen klargjøre at konversjonsterapi for homofile, bifile, lesbiske og transpersoner ikke er tillatt i henhold til likestillings- og diskrimineringsloven, og om nødvendig fremme forslag om en endring av likestillings- og diskrimineringsloven som sørger for dette.

Dette er viktig, Kvinnegruppa Ottar stiller oss bak forslaget.

5. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en handlingsplan for et kompetanseløft om transtematikk, seksuelle minoriteter og relasjonsminoriteter i skoleverket, skolehelsetjenesten, barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, helsevesenet, politiet, Utlendingsdirektoratet og barnevernet.

Kvinnegruppa Ottar ønsker gode, pragmatiske løsninger som ivaretar tryggheten til både transpersoner og kvinner. Vi har tillit til at det er mulig å finne løsninger som ivaretar alles behov. Vi mener likevel dette må være del av en større og mer generell kompetansehevingspakke til nevnte instanser m.t.p. seksualitet, som å sette grenser, seksuell og kroppslig selvrespekt og glede, og frihet fra seksuell vold, voldtekt og tvang.        

6. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer for at alle nye skolebygg og offentlige institusjoner skal ha kjønnsnøytrale toaletter og garderober.

Dette er vi imot. En tredeling av garderobesystemet vil være en bedre løsning. Å plassere alle i samme garderobe vil ikke være en god løsning for noen, enten de er jenter, gutter eller andre, med tanke på bla.a. mobbing, seksuell trakassering, og barn som tar bilder av andre med smarttelefonen (som ikke skal være med i garderoben men som ofte er det likevel), og deling av disse bildene på internett. Noen barn og unge tjener lommepenger på å selge bilder de har tatt av barn i garderober på nett. Kroppsøving er et obligatorisk fag i norsk skole. Alle pålegges å dusje når de har hatt kroppsøving. Ingen ønsker å gjøre dette vanskeligere for unger enn det allerede er i dag.

7. Stortinget ber regjeringen innhente kunnskap om levevilkår og psykisk helse for aseksuelle, aromantiske, BDSM-ere/fetisjister, relasjonsminoriteter, ikke-binære og transpersoner i Norge, og foreslå tiltak for å redusere utfordringene for disse gruppene.

Innhenting av kunnskap om levevilkår er til alles interesse, mer forskning gir bedre grunnlag for å utforme politikk som er til alles beste. Formuleringene her legger likevel for sterke føringer på hva som evt skal utredes, i og med at den legger til grunn at enkelte av disse gruppene har dårligere levevilkår enn andre i samfunnet. Dersom de har dårligere levevilkår bør dette selvfølgelig utbedres. Dette er imidlertid sterke føringer å legge i forkant av denne informasjonsinnhentingen, og en bør utvise forsiktighet med å legge så sterke føringer i starten av en slik prosess.

Kvinnegruppa Ottar er mot all kopling mellom seksualitet og vold. Vi stiller oss dermed negative til det som vi tolker som en normalisering av seksualisert vold og romantisering av sadisme ved en fremheving av BDSM som normalt.

Kvinnegruppa Ottar er mot all kopling mellom seksualitet og vold. Vi stiller oss dermed negative til det som vi tolker som en normalisering av seksualisert vold og romantisering av sadisme ved en fremheving av BDSM som normalt.

8. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre en tredje juridisk kjønnskategori.

Vi mener det bør utredes og innhentes informasjon om hvilke praktiske utfordringer og evt. uventede problemstillinger dette kan medføre først.

9. Stortinget ber regjeringen utarbeide nødvendige forslag til lovendringer som styrker transpersoners rettsvern i straffeloven.

Dette punktet forutsetter at transpersoner har dårligere rettsvern en andre grupper i Norge. Hvordan kan vi legge dette til grunn, uten tall som tyder på at dette beskriver virkeligheten. Dersom det viser seg at transpersoner har dårligere rettsikkerhet enn andre, må dette selvfølgelig utbedres, men dette er ikke et godt utgangspunkt, og man bør passe seg for å legge så sterke føringer for utredningen av mulige lovendringer, uten konkrete holdepunkter. Vi etterspør nøytralitet også her. 

10. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innlemme all diskriminering på grunnlag av seksuell praksis mellom samtykkende voksne, som ikke overskrider andres grenser, i likestillings- og diskrimineringsloven.

Dette mener vi er i direkte strid med § 316. Kjøp av seksuelle tjenester fra voksne.

En slik uthuling av den norske sexkjøpsloven stiller vi oss sterkt kritiske til. Sexindustrien er en driver for menns seksualiserte vold mot kvinner og må bekjempes.