Prinsipprogram 2018 - 2020

KAPITTEL 7: FAMILIEPOLITIKK

Familiens utforming og funksjon er bestemmende for kvinners underordnede økonomiske og sosiale situasjon.

Kvinnegruppa Ottar går inn for organisering av arbeidsliv, velferdsordninger og by- og stedsplanlegging som støtter opp om et mangfold av familietyper og samlivs- og boformer. Vi ønsker familier som gir gode kår for kjærlighet, utfoldelse og trygghet i barns oppvekst og menneskers liv.

Husarbeid, omsorg for barn og pleie av syke faller i urimelig grad på kvinner. Vi trenger en mer rettferdig fordeling mellom kvinner og menn av både hus- og omsorgsarbeid. Kvinnegruppa Ottar ønsker at mest mulig av dette arbeidet blir samfunnsmessig organisert og rettferdig fordelt.

Dårlig økonomi og frykt for å miste omsorgen for barna, gjør at mange kvinner blir i voldelige ekteskap/samboerforhold. Mishandlere skal ikke tilkjennes verken foreldreansvar eller samværsrett. Kvinner må sikres økonomiske muligheter til å forsørge seg og sine barn.

Det bør legges til rette for delt omsorg etter samlivsbrudd, bl.a. gjennom økonomiske støtteordninger for enslige foreldre (som har omsorg for barn halvparten av tiden). Støtteordninger for enslige forsørgere må styrkes slik at den enslige blir i stand til å forsørge seg

Boligområder må planlegges med tanke på ulike og foranderlige familier, og må ha barnehager og andre tjenester og tilbud i nærområdet, i tillegg til sosiale møteplasser og kollektive tiltak som mulighet for fellesmåltider.

BARSEL OG FORELDREPERMISJON

Kvinners rett til å bli på barselavdelinger til amming er veletablert og barnets og mors helse sikret, må opprettholdes. Kvinnegruppa Ottar går imot hjemsending etter få timer, og mener liggetid må vurderes i hvert enkelt tilfelle, men med en minstenorm på 2-3 døgn. Vi krever stans i nedlegging av sykehus og sentralisering av mor-barn-omsorg. Kommunene må få midler til å ansette flere jordmødre, og kommunale, døgnbaserte tjenester til familier med særskilt behov (tidligere «husmorvikar») må etableres.

Deler av foreldrepermisjonen skal øremerkes for mor og deler for far eller medmor (heretter kalt partner). Partner må ha selvstendig opptjening av foreldrepermisjon. For å sikre partners tilknytning til barnet går vi inn for en tredeling av foreldrepermisjonen, der den siste delen fritt kan fordeles. Ni ukers barseltid dreier seg om mors helse og rehabilitering, og må holdes utenfor foreldrepermisjonen. Partner må i denne perioden få omsorgspermisjon for å pleie og avlaste mor.

Øvre grense for mulig opptjening må økes. Ordningen med økonomisk støtte under foreldrepermisjon må også gjelde unge mødre og studenter uten opparbeidede rettigheter.

BARNS RETTIGHETER

Barns rettigheter omfatter retten til trygghet og omsorg, til sosial omgang, til skolegang og god helse. Barns rettigheter må, også i lovverket, gå foran det gjeldende biologiske prinsipp, som i stor grad fremmer foreldrenes rettigheter på bekostning av barnas. Det må bli lettere for fosterforeldre å adoptere barn som de har hatt omsorg for over tid. Barnevernet må generelt styrkes.

Flest mulig trygdeordninger skal være rettighetsbasert og ikke behovsprøvd, som barnetrygd og stønad til enslige forsørgere. Barnetrygden må økes og kontantstøtten må avvikles.

FNs barnekonvensjon, som Norge har undertegnet, må bli praktisert, og gjelde alle barn som oppholder seg i Norge. Det omfatter blant annet vern mot diskriminering og beskyttelse mot seksuelt misbruk og annen mishandling, at rett til nødvendig vern og humanitær hjelp til flyktningbarn og rask og human behandling av familiegjenforening over landegrenser.

Kvinnegruppa Ottar går inn for døgnåpne barnehager tilpasset foreldrenes arbeidstid og rullerende opptak. Alle barn skal ha rett til barnehageplass. Barnehage og skolefritidsordninger skal ha et godt pedagogisk og sosialt innhold og være gratis. Barnehagene må ha kvalifisert pedagogisk personale og bemanningsnormen økes og etterfølges. De som tar seg av barn og ungdom bør få økt kompetanse om kjønnsroller og sosialisering av barn og unge, samt om vold, overgrep og omsorgssvikt.

Kvaliteten i skolen, barnehagen og aktivitetsskolen må bli bedre. Vi vil forsvare og styrke enhetsskolen, og er for innføring av heldagsskolen. Barn og ungdom må få tilbud om gratis middag på skolen og i barnehagen.

KVINNEGRUPPA OTTAR KREVER:

  • Barselopphold som sikrer amming og barns og mors helse

  • Flere jordmødre i kommunene og kommunale hjelpetiltak for familier i barsel/ utsatte småbarnsfamilier

  • Egen opptjening av trygderettigheter for partner i forbindelse med fødsel og barsel.

  • Rullerende opptak i barnehager

  • Innføring av gratis SFO med pedagogisk personell

  • Døgnåpne barnehager

  • Styrket kompetanse om kjønnsforhold, vold, overgrep og omsorgssvikt for pedagoger og barne- og ungdomsarbeidere

  • Innføring av obligatorisk heldagsskole

  • Enklere adopsjon for fosterforeldre og automatisk adopsjon for partner ved assistert befruktning.

  • Avvikling av kontantstøtten.

  • Opprettelse av et offentlig, ikke-kommersielt utleiemarked for boliger.

  • Fotlenke for menn med besøksforbud. Ingen samværsrett for mishandlere.

  • Utvidede støtteordninger for enslige forsørgere.

  • By- og steds-planlegging for mangfold i familieformer.