Arkiv

Og størst av alt er P-pillen

Hun har kjent kraften fra kvinner som står sammen. Som 8. mars 1980 da psykiateren Astrid Nøklebye Heiberg disputerte sammen med tannlegen Berit Heløe. Ikke bare var det «mot normalt» at kvinner tok doktorgrad. Å samarbeide på tvers av profesjonsgrenser var noe nytt. Ja, så oppsiktsvekkende var dette at rektor selv måtte lede disputasen og selveste Aftenposten skrev om den. Sammen hadde psykiateren og tannlegen forsket på årsakene til låste kjever.  

Read More

Vekk med nemdene!

Torsdag 13. juni 2019 stemte Stortinget gjennom en endring i den norske abortloven. Fra og med nå må kvinner som ønsker å fjerne et eller flere fostre når de er gravide med flerlinger, møte i nemnd. «Klarer du en, klarer du to», for å sitere Ingolf Ropstad i Kristelig folkeparti.

Etter fem år med kamp om innskrenkninger i norske kvinners abortrettigheter, er tiden kommet for oppsummeringer. Det startet som kjent i 2014, da regjeringen prøvde å utvide helsepersonell sin adgang til å reservere seg i abortspørsmål. Ifølge regjeringen og deres tilhengere en bitteliten bagatell, og absolutt ingenting å bry seg om. Forslaget ble som kjent skutt ned, vi var ganske mange som brydde oss, og 8.mars toget i 2014 ble en kjempemønstring. 

Read More

Kontroll over kroppen

Kronikk av Asta Beate Håland i Klassekampen 30. april 2018

Women on waves heter den nederlandske organisasjonen som reiser rundt som globale aktivister for å sette søkelyset på abortrettigheter, eller mangelen på disse, rettere sagt. De aksjonerer der de kan, sender abortpiller i posten til kvinner i land som ikke har tilgang på legale aborter, eller i noen tilfeller med droner til Polen. De ankrer opp og tar kvinner om bord, før de reiser ut i internasjonalt farvann for å utføre aborter. Det blir ofte mye oppstyr når båten ankommer, med politi og demonstrasjoner. I februar i fjor var det ikke engang nok med politi, myndighetene i Guatemala satte likeså godt inn hæren for å stoppe dem. Noe myndighetene klarte, men hendelsen og diskusjonen etterpå, styrket mobiliseringen for kvinners rettigheter over hele kontinentet.

Read More

Takketale - Årets kverulant

Framført av Randi Mobæk 21. januar 2016

Å få en slik pris er en anerkjennelse av det arbeidet og den samfunnsmessige betydning som vi i Kvinnegruppa Ottar gjør. Året starter godt både med kverulantpris, premiere på filmen om Suffragettene og ikke minst det faktum at den 11. februar er Ottar 25 år.

Feminismen og kvinnekamp er et optimistisk prosjekt som trengs mer enn noen gang. For situasjonen for de fleste kvinner og barn i verden er brutal.

Read More

Mobilisering

Vi som pleier å gå i 8.mars demonstrasjoner har ganske lenge vært overbevist om sprengkraften i og mobiliseringsevnen til den blåblå regjeringens kvinnepolitikk. Utnevnelsen av Stortingets kanskje mest antifeministiske politiker, Solveig Horne, til likestillingsminister satte tonen allerede i oktober. Det sier også noe om hvor lite vekt Høyre legger på politikkområdet likestilling - hva Fremskrittpartiet mener vet vi jo alle.

Read More

Abort og moral

Diskusjonar om abort har ein lei tendens til å dreia seg om den enkelte sin moral. Spørsmålet handlar meir om kva moral samfunnet skal ha. Sjøl om eg er svært usamd med motstandarane av abort i konklusjonane deira, er eg samd med dei når det gjelddette spørsmålet: Samfunnet må ta ansvar for det syn og den praksis det har på abort. Mange er djupt skeptisk til den abortlova me har i dag. Eg meiner at samfunnet tar ansvar når dei innfører sjølvald abort, samfunnet seier mellom anna at barn skal vera ønska når dei kjem til verda.

Read More