Løpeseddel delt ut i Oslo under valgkampen 2009
Sexkjøpsloven virker – men hva vil partiene nå gjøre for å bekjempe prostitusjon?
Etter at forbudet mot sexkjøp ble innført i 2009 har horekundene blitt færre og prostitusjonshandelen mindre i hele landet
Likevel er det langt igjen til prostitusjonen er borte. Fremdeles er norske menn ute og kjøper tilgang til kvinners kropper. Fremdeles blir fattige kvinner trafikkert til Norge. Fremdeles bruker hjelpeapparatet ressursene sine på å bekjempe forbudet mot horekunderi, framfor å hjelpe mennesker ut av prostitusjonen. Har de rød-grønne partiene noen planer om å følge opp sin egen utmerkede lovgiving med noe mer enn paragrafer? Hva vil de andre partiene gjøre for å bekjempe prostitusjonen?
Vi krever:
- Kriminalisering av horekundene må følges opp med holdnings- og informasjonskampanjer om prostitusjon, særlig rettet mot menn. Kunnskap om skadevirkningene ved prostitusjon og menn som kjøper kvinner må inn i skolen og media.
- Straffenivået for brudd på sexkjøpsloven må heves fra 6 til 12 mnd. Bare slik kan vi sikre at politiet bruker ressurser på å ta horekunder.
- Det må på plass langsiktige hjelpetiltak for å hjelpe mennesker ut av prostitusjonen og traumene.
- Alle, både norske og utenlanske statsborgere, som ønsker å slutte med å prostituere seg må få nødvendig juridisk og praktisk oppfølging.
- Alle som ønsker å komme ut av prostitusjon må få tilbud om en sluttpakke, slik at de har økonomisk trygghet mens de jobber seg ut av traumene.
- Det må stilles krav til både offentlige og private stiftelser som ønsker å drive hjelpetiltak for prostituerte om at de ikke saboterer sexkjøpsloven.
- Pro-senteret må legges ned, og erstattes av et nøytralt, nasjonalt kunnskapssenter for prostitusjon, i tilknytning til Universitetet i Oslo.
- Oslo kommune må opprette et nytt hjelpesenter med et bredt spekter av tiltak, tilpasset målet om å hjelpe mennesker ut av prostitusjonen.