Innlegg av Elin Knudsen i Stavanger Aftenblad 8. april 2011
Å tro det drives uhjelp ved å dra til India for å skaffe seg et barn, via ei surrogatmor, skyldes enten uvitenhet om hvor kynisk dette markedet er, eller at man gir blanke i hvordan disse mødrene har det.
Read More
Kronikk av Asta B. Håland i Klassekampen 28. mars 2011
Ti år gamle Nujood Ali rømte i april 2008 fra sin over 30 år gamle ektemann i Sanaa, Jemen. Deretter gikk hun direkte til en domsstol og forlangte skilsmisse. Fordi hun var blitt mishandlet av sin svigerfamilie og voldtatt av sin ektemann, fikk hun denne innvilget. Saken ble omtalt over hele verden. Kvinnene i Nord-Afrika og Midt-Østen har mange krav. De vil ha råderett over eget liv og kropp. De forlanger slutt på kjønnslemlestelse, tvangsgifte og systematisk diskriminering. Å få en nedre aldersgrense for giftemål er et av de viktigste.
Read More
Innlegg av Trine Rogg Korsvik i Klassekampen 2. desember 2010
Den pågående debatten om surrogati har dessverre utviklet seg til et spørsmål om juss og følelser. Nivået på debatten kan løftes dersom man anlegger et postkolonialt feministisk perspektiv på den. Postkoloniale feminister påpeker blant annet hvordan også kvinner fra Vesten kan ha personlig utbytte av de økonomiske og sosiale problemene i tidligere kolonier. Med den ekspanderende globale kapitalismen har også livmorer og svangerskap blitt varer på verdensmarkedet. Norske kvinner og menn som benytter seg av dette ”tilbudet”, skal være klar over at de er kunder i en global industri der fattige kvinner er salgsvare.
Read More
Hå Gamle Prestegard har valt å la to kunstnarar med ein tydeleg bodskap opna utstillingar her i dag. Lise Bjørne Linnert og Teresa Puig sett på ulike vis fokus på vold mot kvinner, med utgangspunkt i situasjonen i den meksikanske grensebyen Juarez. Kunstnarane ønsker å gjera folk merksame på at det i denne byen, prega av multinasjonale selskap sine fabrikkar og narkotikaindustri, blir utøvd vold mot kvinner av epidemisk omfang. 800 unge kvinner har blitt torturert, valdtekne og drepne her dei siste 17 åra. Hundrevis er forsvunne og etter all sannsynlegheit drepne, så talet er i realiteten langt høgare. Prostitusjonen florerer i Juarez, saman med annan vold mot kvinner.
Read More
Appell holdt under fredsmarkering foran Stortinget av Ane Stø, 22. august 2009
I solidaritet med afghanske kvinner og den lille, men ekstremt modige afghanske kvinnebevegelsen krever vi i Kvinnegruppa Ottar at Regjeringen avblåser Norges deltakelse i krigen mot Afghanistan og henter soldatene hjem!
Read More
Debattinnlegg i Rogalands avis av Grete Jacobsen, 14. april 2009
Framskrittspartiet ved Trond Birkedal sitt debattinnlegg, der han okker seg over at 8. mars togene i Norge ikke støtter Natos krigføring i Afghanistan. Ja, i internasjonal solidaritet, skriver han, burde vi i det minste framheve den innsatsen Nato har gjort for kvinner i Afghanistan på en dag som 8. mars. Han har ikke fått med seg at akkurat dette argumentet for å gå til krig mot det Afghanske folket for nesten 8 år siden, har stilnet. Det er litt flaut for de som fortsatt vil bruke militære midler å holdet opp kvinner foran seg, når de Afghanerne ikke har fått det bedre til tross for massiv militær innsats.
Read More
Kronikk av Asta Beate Håland i Klassekampen 11. august 2008
Vold og overgrep er en del av virkelighet og hverdag for mange kvinner. Men ingen steder har dette større konsekvenser enn i Afrika. I enkelte land oppgir nesten halvparten at deres første samleie ikke var frivillig, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Over hele verden er kvinnene i ferd med å bære den tyngste byrden av HIV-epidemien. Patriarkalske maktforhold gjør at kvinnene har liten eller ingen kontroll over egen kropp og seksualitet. Vi ser en feminisering av den verste epidemien som har rammet verden på flere hundre år.
Read More
Sist uke var jeg på Womens Worlds 08 i Madrid. Modhumita Roy holdt der et foredrag om Indias voksende fertilitetsindustri, som hun anslo til å ha en omsetning på 14 milliarder dollar i 2007. Og omsetningen kommer til å øke. Surrogatmødre har vært et fenomen i USA i lang tid, men der er det dyrt, og kvinner med leielivmødre har menneskerettigheter. Av den grunn har kunden liten kontroll over den gravide. Hun kan komme til å røyke, drikke og spise usunn mat uten at oppdragsgiveren kan stoppe henne. Kunden har heller ikke full garanti for å overta barnet, mange saker i USA har endt i årelange juridiske prosesser om foreldreskap.
Read More
Samla av Wenke Gulløien
Bestemødrene på Maiplassen
kom til etter eit militærkupp i 1976 i Argentina. 30000 menskjer i alle aldre og frå alle sosiale lag forsvant. Etter kuppet samla mødrene til ofra seg kvar torsdag på Maiplassen framfor regjeringshuset. Dei krevde stille ei forklaring frå regjeringa. Etterkvart organiserte dei seg, og arbeider framleis.
Read More
Av Asta B. Håland 31. desember 2002
I skrivende stund er USA nesten ferdig med å bombe Afghanistan, men haukene i Det hvite hus har flere planer. Kanskje Irak trenger noen flere bomber? Kanskje vi skal lære Sudan ei lekse? Hvordan er det egentlig med Iran? Propagandaen er massiv. Vesten er i krig for å beskytte humanistiske verdier, kvinner og barn, liv og eiendom.
Read More
Tyrkia, medlem av Nato og assosiert medlem av Vestunionen, massakrerer kurdere og setter medlemmer av parlamentet i fengsel. Å være journalist og ytre seg er farlig i Tyrkia. Like farlig er det i mange andre land, enten det nå er i det oljerike Nigeria, der norske selskaper svømmer glade rundt sammen med de andre multinasjonale selskapene, eller i Indonesia og Øst-Timor, der norske myndigheter og selskaper gjør sine hoser grønne hos diktaturet for å høste oljeprofitt. Ytringsfrihet er over store deler av verden forbundet med livsfare, og handler om alvorlige spørsmål knyttet til diktatur, terror og tortur.
Read More