Innlegg av Ane Kristine Aadland i Bergens Tidende, 7. november 2002
BT går bombastisk til verks på lederplass 2.11. og konstaterer at «Forbudet [mot sexkjøp] virker altså ikke». Påstanden om at forbudet mot sexkjøp er feilslått er i beste fall basert på manglende kunnskap om feltet. Den norske sexkjøpsloven ble innført i 2009, og har til hensikt å fjerne kundegrunnlaget i prostitusjonen. I juli i år kom den svenske regjeringens omfattende evaluering av den tilsvarende svenske loven (innført i 1999). Denne evalueringen gikk, som det meste annet som viser at det virker å forby sexkjøp, BTs journalister hus forbi. Den svenske evalueringen viser at forbudet virker etter hensikten. Sverige har i dag et av Europas minste markeder for prostitusjon og menneskehandel. Ingen tror at dette kommer av at svenske menn har mindre sexlyst enn andre menn. Kriminaliseringen og en bred samfunnsmessig debatt om prostitusjon, har, i tillegg til politiets innsats, ført til en betydelig reduksjon av prostitusjonshandelen i Sverige.
Ett av punktene det blir lagt vekt på i den svenske regjeringens rapport, er at det er lite menneskehandel i Sverige. Vi ser det samme her i landet. På tross av mange tabloide oppslag om det motsatte, så har det norske markedet krympet. Gateprostitusjonen er ifølge politiet mye mindre omfattende enn før, og lite tyder på at prostitusjonen har «gått under jorda». I juli ble det også lagt fram en norsk rapport fra NOVA som viser lovens normative effekt. Allerede etter halvannet år har folks holdninger til prostitusjon blitt mer negative. I Bergen så vi dette tydelig etter at loven ble innført: Lenge før politiet begynte å håndheve loven, minsket kundegrunnlaget. Antallet horekunder har altså gått kraftig ned, og folks holdninger har endret seg. Loven virker med andre ord etter hensikten.
Motstanderne av loven har lenge hevdet at den ikke virker. Forsker May-Len Skilbrei konkluderte med at loven var en flopp allerede få dager etter at den ble innført (Klassekampen 17.1.09), og Prosenterets Liv Jessen slår stadig fast at loven kun fører elendighet med seg. Det samme gjør Utekontakten, til tross for at deres egen undersøkelse fastslår at kundegrunnlaget i prostitusjonen er mye mindre enn tidligere.
Ved å ignorere alt som viser at sexkjøpsloven fungerer etter hensikten, og i stedet utbasunere at den ikke virker, er BT med på å undergrave en lov som etter all sannsynlighet vil få svært stor betydning for samfunnet vårt. Om det skyldes manglende kunnskap eller politisk slagside, er uvisst. Det er uansett et alvorlig problem.