Arkiv

Tingenes naturlige tilstand

Kronikk av Asta Håland i Klassekampen, 8. desember 2008

Av og til tenker jeg at det må være fantastisk å være mann. Ikke en hvilken som helst mann, selvsagt, men en slik mann som på faderlig og suverent vis forklarer villfarne kvinner og barn, som ikke forstår så mye, hvorfor verden ser ut som den gjør. Og ikke minst hvorfor det må være akkurat sånn som det er. Tingenes tilstand er nemlig riktig og naturlig, nærmest innstiftet i himmelen. 

Fredag for et par uker siden falt det dom i saken som to avdelingssjukepleiere i Harstad kommune i 2006 hadde klaget inn til Likestillingsombudet. Likestillingsombudet ga i vår de to avdelingssjukepleierne medhold i at de ble indirekte diskriminert, fordi de har lavere lønn enn avdelingsingeniørene, som tilhører en mannsdominert yrkesgruppe. Både sjukepleierne og Likestillingsombudet mente det var brudd på likestillingsloven at avdelingsingeniørene i samme kommune hadde 42 000 mer i lønn.

Heldigvis klaget kommunen avgjørelse inn til Likestillings- og diskrimineringsnemnda, så nå vet vi bedre. Det er ikke slik, nemlig. At avdelingsingeniører tjener mer enn sjukepleierne er helt naturlig og markedsstyrt i følge nemnda. Dette har ingen verdens ting med kjønn å gjøre. Nemndas avgjørelse bunner i argumenter om at den markedsstyrte konkurransen gjør det vanskeligere å beholde teknisk fagpersonell i kommunen. Nemlig. Og Aslak Syse, leder i Likestillingsnemnda, forklarte denne bakgrunnen for nemndas avgjørelse på saklig og pedagogisk vis i opptil flere kanaler. Det er rart med det, tingenes tilstand kan som regel forklares med den rene fornuft.

Noen dager etter avgjørelsen fra Likestillingsnemnda legger Likestillings- og diskrimineringsombudet fram sitt årlige samfunnsregnskap som måler likestillingen i Norge. For meg var ikke resultatet overraskende. For forskjellene blir større, ikke mindre. Vi har fremdeles Europas mest kjønnsdelte arbeidsmarked og lønnsforskjellene mellom kvinner og menn økte fra 4.986 kroner per måned i 2006 til 5.426 kroner i fjor. Deltid, kontantstøtte og skeiv fordeling av svangerskapspermisjonen har sine konsekvenser, og koster dyrt når kvinnene blir eldre. For pensjonspoeng kan ikke deles, 87 av 100 minstepensjonister er kvinner, og prosentandelen er økende, slår likestillingsombudet fast.

Samme dag som avgjørelsen om avdelingsingeniører versus avdelingssjukepleiere ble offentlig kjent, var hovedoppslaget i NRK Rogaland at det, på tross av at Stavanger kommune har nok barnehageplasser, fremdeles er 160 barn uten barnehageplass i byen. Hvorfor? Jo, fordi de mangler kvalifisert personell. Det bor mange nok førskolepedagoger i distriktet, det er ikke det. Men i den situasjonen Nord-Jæren har hatt på arbeidsmarkedet de siste årene, med oljepris på over 100 dollar fatet, har førskolelærerne rett og slett skaffet seg annet arbeid med bedre lønn. Rett skal være rett, kommunen betaler noe over tariff for å trekke til seg førskolelærere fra andre kommuner, men de betaler tydeligvis fortsatt ikke nok. For tenk om vei, bygge og reguleringssaker blir forsinket? Det ville vært en katastrofe. Det er tydeligvis lettere å sette barn, sjuke og gamle i kø. Så da får heller barna være uten plass, og mødrene være hjemme, mens de venter på bedre tider. Det må jo alle forstå. Jeg skulle gjerne hørt Aslak Syse og Likestillingsnemnda forklare meg denne mangelen på markedsmakt. For det er underlig at denne mekanismen som virker så vidunderlig godt for avdelingsingeniørene i Harstad, dette magiske markedet som regulerer alle ting til det beste for oss alle, ikke virker når det mangler personell i barnehager eller på sjukehjem.

I følge den naive verdensanskuelsen, kan Likestilling og diskrimineringsnemnda bare erkjenne at det har foregått diskriminering når arbeidsgiverne hopper opp og ned, vifter med armene og hoier at diskriminering av damer er gøy! Selve essensen i kvinneundertrykking er at den framstår som naturlig, og alltid med gode begrunnelser. Den har egentlig aldri skjedd. Det skjer egentlig ikke at kvinner blir forbigått ved forfremmelser og lønnsopprykk, de er bare mer tilbakeholdne for større ansvar. Det skjer egentlig ikke at kvinner blir voldtatt på fest, det er bare dårlig kommunikasjon. For herr Syse, som for store deler av samfunnet, er det ikke nødvendig å stille spørsmål ved at mannsdominerte yrker har større markedsmakt enn kvinnedominerte. Det er bare hysterikere som setter seg opp mot naturen.