Arkiv

Hva med horekundene?

Innlegg i Stavanger Aftenblad av Grete Jacobsen, februar 2005

Stavanger Aftenblad omtaler 23. og 24. januar det internasjonale problemet med handel med kvinner og barn. Som så ofte når media omtaler prostitusjon blir ikke horekundene nevnt i Aftenbladet heller.

Det er horekundene som utgjør etterspørselen og er inntektsgrunnlaget for denne uverdige handelen. Regjeringens handlingsplan mot vold mot kvinner har greid å dreie fokus vekk fra  de som er opphavet til prostitusjonen, horekundene, ved kun å rette fokus på bakmenn og halliker.

Hvordan har det vært mulig og hvorfor kan det være mulig å overse overgriperen og derved la være å gripe ondet ved roten? Svaret ligger i samfunnsstrukturen, kulturen som er en del av oss alle og som mange derved ikke stiller seg kritisk til. Prostitusjon kan, som alt annet, aldri vurderes som et isolert fenomen, frakoblet fra den øvrige kultur. Vår kultur forherliger menns makt og kvinners avmakt på mange ulike måter. Derfor må kampen mot menneskehandelen også dreie seg om å ta et oppgjør med en mannsdominert kultur med privilegier og rettigheter som det er uverdig å opprettholde i et demokratisk samfunn. Vi vil ha kvinner og menn med på å fordømme systemer som bygger på diskriminering, seksuell vold og dominans. Vårt prinsipielle standpunkt er at prostitusjon er seksualisert vold satt i system og at alle som lider under dette systemet har krav på hjelp til å komme ut av det.

Å gjøre det straffbart å kjøpe seg tilgang til andre mennesker i Norge, slik som i Sverige, er et tiltak for å heve kvinners verdi og å hindre en ytterligere økning av rekruttering til prostitusjonen. Det er en viktig solidarisk handling overfor verdens fattige og det legger hindringer i veien for halliker og bakmenn nasjonalt og internasjonalt.

Kriminalisering av horekundene handler om holdningsskapende arbeid. Lovverket skal fungere normskapende og grensesettende i et ellers formelt likestilt samfunn. Poenget er ikke å få domfelt flest mulig menn. Signaleffekten er det viktigste, her i Norge og ut til resten av verden hvor salget av kvinner og barn er foruroligende økende.