Høringsuttalelse fra Kvinnegruppa Ottar til høringsnotatet
Rett til lønn under omsorgspermisjon ved fødsel og adopsjon og under ammefri. Alternative ordninger
Juli 2009, Barne- og likestillingsdepartementet
Full kvinnefrigjøring forutsetter familie-, samlivs- bo- og husholdsformer som styrker kvinners stilling og ikke gir menn spesielle rettigheter. Organiseringen av familier må sikre kvinner lik rett til godene i samfunnet og lik mulighet til deltakelse i samfunnet. Kvinnegruppa Ottar ønsker et familie- og arbeidsliv som gir gode kår for kjærlighet, utfoldelse og trygghet i kvinners og menns liv og i barns oppvekst.
Retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet er det viktigste spørsmålet for jenter og kvinners liv og helse. For feminister er det et hovedkrav sjøl å kunne bestemme om, når og med hvem vi vil ha barn. I Norge har vi kommet langt i retning av at kvinner slipper å velge om vi skal ha et yrke eller en familie. Den økonomiske kompensasjonen for at vi tar belastningen med å føde og amme nye borgere gjennom 48 ukers betalt foreldrepermisjon, sammen med fedrenes inntog i barneomsorgen, har gjort det mulig for norske kvinner å velge moderskapet med glede.
Samtidig ser vi at kvinner som blir mødre taper lønn og ansiennitet i arbeidslivet, i langt større grad enn menn som blir fedre. Nybakte mødre opplever ofte å komme tilbake til en lavere stilling enn de hadde før permisjonen og å bli forbigått under lokale lønnsoppgjør.
Retten til ammefri med lønn er et godt virkemiddel som allerede er avtalefestet for offentlige ansatte og er med på å styrke mødrenes mulighet til å forkorte sin andel av foreldrepermisjonen og overlate mer av omsorgsansvaret til fedrene. Større fordeling av omsorgen for barn sikrer mødre lik rett til godene i samfunnet og lik mulighet til deltakelse. Derfor er vi enige med Barne- og Likestillingsdepartementet i at ordningen må utvides til å gjelde alle arbeidstakere (i første omgang her) i Norge.
Så til de tre ulike modellene for lønn under omsorgspermisjon og ammefri som er skissert i høringsnotatet og som Barne- og Likestillingsdepartementet ønsker synspunkter på:
Kvinnegruppa Ottar er ikke tilhenger av modellen som vil gjennomføre ammefri med lønn gjennom tariffavtale. Vi oppfatter heller ikke at denne er anbefalt i høringsnotatet, ettersom den slår fast at 1 037 800 arbeidstakere ikke omfattes av noen tariffavtale og derfor vil være uten denne rettigheten.
Modellen med lovfestet plikt for arbeidsgiver til å dekke lønn under omsorgspermisjon og ammefri vil, enten den er hjemlet i folketrygdloven eller arbeidsmiljøloven, sikre alle de samme rettighetene. Baksiden med denne modellen er at arbeidsgivere konkret vil tape penger på dette, i tillegg til den tapte produksjonen som fritimene medfører. Kvinnegruppa Ottar frykter at arbeidsgivere derfor vil vegre seg mot å ansette kvinner i fertil alder i større grad enn de gjør i dag hvis de må bære de økonomiske byrdene av at ansatte får barn. At kvinner blir mindre attraktive på arbeidsmarkedet vil langt på vei motvirke de positive følgene av at mødre får mulighet til å komme tidligere tilbake til jobb.
Kvinnegruppa Ottar støtter modellen der mødre som tar ut ammefri og fedre som tar ut omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel og adopsjon får inntektskompensasjon fra folketrygden. Dette er den eneste modellen som sikrer universelle (nasjonale) rettigheter, og som får minst slagside mot kvinners deltakelse i arbeidslivet.