Kronikk av Randi Mobæk i Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis 28. august 2010
Hallgeir Landeland fra SV og Jan Løndalen har startet en interessant diskusjon rundt forlaget om skattelette for damer. Det synes som om disse to herrer er enige om at det er urettferdig at kvinner i gjennomsnitt har 84,7 prosent av hva menn tjener i lønn, og de vil gjøre noe med det. At de kjegler om at SV får lite uttelling i den rød – grønne regjeringa bør ikke ta fokuset bort fra temaet om hvordan samfunnet bør verdsette kvinnens arbeidsinnsats og bidrag på lik linje med menns.
Vi i Kvinnegruppa Ottar vil delta i en slik diskusjon. Men for å få med et større bilde av urettferdigheten så må inntekter, formue og skattebelasting tas med i et slik kjønnsregnskap og ikke bare lønn. Foruten lønn fra arbeid så inngår blant annet kapital -inntekter og overføringer som bostøtte, barnetrygd, arbeidsledighetstrygd, pensjoner og sosialhjelp i det som tilslutt blir en samlet inntekt fordelt på kjønnene. Statistisk sentralbyrå (SSB) har samlet slike oversikter som viser at kvinners samlede inntekter utgjør 64 prosent av menn. Ja, du leste riktig 64 prosent! Dermed skal det mye skattelette for å oppnå rettferdighet.
Kvinnepanelet har nylig foreslått å lovfeste en deling av pensjonspoengene for den perioden en av ektefellene er hjemme med barna. Panelet påpeker at i dag er det ingen automatikk i at den ektefellen som har vært hjemme med barn, får nyte godt av den andre ektefellens pensjonspoeng hvis ekteskapet ryker. Noe av de store lønnsforskjellene skyldes nettopp at kvinner blir sosialisert inn i rollen om å ta hovedansvaret for omsorgsoppgaver i heimen, og redusere sin yrkesaktivitet. Mens menn blir sosialisert inn i å jobbe heltid og overtid, i rollen som den store forsørgeren. Omsorgsoppgavene er ulønnet, gir lavere lønn, mindre karrieremuligheter, dårligere lønnsutvikling og lavere pensjon som resultat. Dermed ønsker vi Kvinnepanelet velkommen etter med sitt forslag om en mer rettferdig fordeling. Med andre ord er det ikke nok med skatt, kvinner trenger mer rettferdig pensjonsordning også.
Overskrifta i en artikkel hos SSB har tittelen - Lønnsomt å være mann? Byrået svarer selv JA på dette gjennom sine faktasider om inntektsforskjeller og beskatning. Når det gjelder formue er kvinners bruttoformue nesten halvparten av menns, samtidig som de betaler omtrent det tilsvarende som menn i skatt. Forklaringen er at menn skriver eller får skrevet gjelda på seg og ikke på sin partner. Derfor er viktig at ligningsmyndighetene og kvinner selv sikrer at gjelden og fradragsposter blir fordelt rettferdig mellom seg og en partner og ikke at all gjeld skal føres på mannen! Ved et slikt grep vil noe av urettferdigheta bli rettet opp og gi mer lik beskatning. Vi i Ottar anbefaler derfor kvinner å få registrert gjelda på seg og la mannen betale for de daglige husholdningskostnadene. Nå er det alt for ofte at det motsatte skjer.
Lønn for utført arbeid er likevel den viktigste inntektskilden for de aller fleste i Norge. Lønnsutviklingen har derfor stor betydning for enkeltpersoners og husholdningers inntekt og levekår. Kunnskapen om den kjønnsmessige lønnsforskjellen var godt kjent og kravet om likelønn fikk stor oppslutning ved siste lønnsforhandlinger. Kravet var ikke 36 % skattelette for kvinner for å oppnå like inntekter med menn. Kravet var i stedet beskjedent for å få tettet lønnsgapet mellom menn og kvinner. Toppkravet lå på ca kr. 66.000, men kunne altså ha ligget langt høyere dersom skjevheten i inntekstforholdene hadde blitt tatt med.
Resultatet av lønnsoppgjøret ble magert for oss som støtter kravet om likelønn. Forslaget om å gi kvinner særegen skattelette er derfor interessant og betimelig. Skal det ha noe for seg, må den videre diskusjon ta utgangspunkt i å gi kvinner 36 % i skattelette + rettferdig pensjonsordning. Det er store beløp og stor urettferdighet vi snakker om her, og menn som kjønn må være klar over at de framover vil bli fratatt privilegier for å bidra til en likeverdighet og rettferdig fordeling mellom kjønn og klasser. Menn må i hele tatt bidra mer til fellesskapet.