Oslo kommune har invitert landets befolkning til å komme med forslag om hvem som skal få innvie det nye Holmenkollanlegget. Altså hvem som skal være den første som setter utfor, og dermed får den første bakkerekorden. Sammen med over 41 866 andre har jeg på fjesboka sluttet meg til kravet om at Anette Sagen skal få æren. Begivenheten skal finne sted 3. mars, og Oslo kommune offentliggjør navnet to dager før. NRK og flere store aviser har hatt avstemninger, og Sagen leder alle stort.
Aftenposten satte Emil Hegle Svendsen på forsida den dagen han vant i Vancouver. En avgjørelse som høstet leserstorm. For hvorfor gull nummer 101, når journalister og kommentatorer i dagevis hadde mast om hvem som kom til å ta gull nummer 100? Hvorfor var det ikke bildet av Tora Berger? Berger hadde samme dag tatt historiens første norske OL-gull i skiskyting for kvinner, et gull som samtidig var det historiske nummer 100. En feil avgjørelse, innrømte den mannlige redaktøren og beklaget, mens han bedyret at avgjørelsen absolutt ikke hadde noe med kjønn å gjøre.
Det er OL, og jeg får med meg det meste, enten det er ski, skøyter, alpint eller curling. Jeg ser på skiskyting og hopp. Jeg får med meg medias medfølelse med Håvard Bøkko, og registrerer litt matt at Petter Nordtug får større oppmerksomhet enn Marit Bjørgen. Etter hvert som medaljene høstes inn, ser jeg øvelser jeg omtrent ikke ante eksisterte. Det kommer stadig nye øvelser til, men ennå får ingen jenter hoppe i skibakkene. Ifølge Gerhard Heiberg er kvinnene både for umodne og for få. Det gjelder å ikke være for utålmodige, forstår vi på IOC-representanten.
I 2004 ble Anette Sagen kjent, fordi hun krevde at jentene skulle få hoppe i skiflygingsbakken i Vikersund. De prøvde ikke å få delta i konkurransen, bare å få lov til å være prøvehoppere. Det ble de altså nektet. Daværende IOC-representant Torbjørn Yggeseth var redd for at jentene skulle falle og slå seg. For oss som har sett kvinnene kaste seg utfor løypene i Vancouver, blir dette en noe tam begrunnelse. Lensmannen i Modum ble vår helt da han fram likestillingsloven og Yggeseth truet med å avlyse rennet.
Kvinner har hoppet langt på ski i mange år, og seksten år gamle Ingrid Olsdatter Vestby fra Trysil var den første jenta som ble kjent for å hoppe på ski. Det var i 1863. I 1897 trykte Norsk Idrætsblad det første bildet av ei jente i hoppbakken, med armene rett ut slik stilen var på den tiden, og en ullstakk flagrende om bena. I mellomkrigstiden var det mange gode kvinnelige hoppere. Anette Sagen har satt bakkerekord for kvinner i Kollen 5 år på rad. Den gjeldende bakkerekorden er 131 meter. I 2009 ble det første VM i hopp for kvinner arrangert. Ingen skal si at det ikke er utvikling.
Kvinner har altså hoppet på ski i mer enn 150 år, men med lite støtte. Tvert imot. Derfor gir de fleste seg sjølsagt før de når et internasjonalt toppnivå. Og før de er mange nok som har et internasjonalt toppnivå kan de ikke få delta i OL? Kan mor Nille fly?
Bjørn Wirkola syns at ”vi skal vente med småpikene”, og er sterkt imot å slippe til Anette Sagen først i Kollen, mens Roald Gaustad, nåværende leder i Kollenhopp, tydeligvis har lært av Yggeseth. Som kjent endte den bataljen med at jentene fikk hoppe, og at folk ble sinte på gubbene i idretten. Gaustad er prinsipielt uenig i forslaget om at Anette Sagen skal få æren av å innvie Holmenkollen. Ikke fordi Sagen er jente, neida, han er mot det fordi hun ikke er fra Østlandet
Ingen må tro at det å stikke hodet fram ikke har omkostninger, og Anette Sagen er den av dagens hoppjenter som har tatt støyten. Og etter mange nok ekle telefoner om natten og sjikanerende brev i posten har Anette Sagen i dag hemmelig adresse og telefonnummer.
Det hender jeg blir positivt overrasket. Denne uka har jeg blitt det to ganger. Først da leserne gjorde opprør på vegne av Tora Berger og så dette enorme engasjementet for Anette Sagen. Jeg er tydeligvis ikke den eneste som har tenkt over at hun ikke flyr høyt og langt i Vancouver, men at hun som plaster på såret bør få være den første som hopper i Holmenkollen. Jeg håper Oslo kommune tør.
(Kommentar: Oslo Kommune vedtok at Sagen skulle hoppe først, men Romøren tok likevel et "prøvehopp" to dager før.)