Arkiv

- Endelig kommer loven!

Leserinnlegg i Stavanger aftenblad av Randi Mobæk, 31. mars 2008

Stavanger Aftenblad meldte i februar at Stortinget kommer til å behandle lovforslaget om kriminalisering av horekunder nå i april. Flertallet av høringsuttalelsene støtter et slikt forslag, selv om skremselspropagandaen mot forslaget fortsatt pågår.  Guvernøren i New York måtte nylig gå etter avsløringene om at han er horekunde. Slike avsløringer aktualiserer debatten om hvordan stoppe prostitusjon mange steder i verden.

Kvinnegruppa Ottar var i januar på studiebesøk i Sverige for å få de siste oppdateringer og dokumentasjon på hvordan loven virker. Vi fikk møte representanter for flere partier i Riksdagen, pratet med 3 ulike hjelpetiltak for prostituerte, hadde møter med Rikspolisen og politiet i Stockholm. Vi fikk drøftet offentlig forskning og dokumentasjon av hvordan utviklingen angående prostitusjon og menneskehandel har vært i Sverige etter at landet kriminaliserte horkunder i 1999. Det omfatter blant annet 3 rapporter fra Socialstyrrelsen og 3 rapporter fra Rikspolisen.

Alle instanser og all dokumentasjon er entydige på at omfanget av prostitusjon og menneskehandelen er redusert i Sverige. Nyrekrutteringen av prostituerte har gått ned, antallet prostituerte både på gateplan og på det såkalte innemarkedet har gått ned. Det har ikke blitt mer vold mot de prostituerte etter at loven ble innført. Det har ikke blitt en økning i prostitusjonen på innemarkedet. Tvert om har det blitt vanskeligere for bakmenn og øvrige profitører å operere i Sverige. Det har blitt mindre organisert kriminalitet der og færre mennesker som blir nå utsatt for kynisk menneskesmugling og utbytting, fordi politiet med loven i hånd har fått et effektiv verktøy for å spane på slike miljøer. Antall horekunder har heller ikke økt. Å skape en folkelig motstand mot prostitusjon er likevel  den største effekten av loven. Folkehelseinstituttet sin siste måling viste en oppslutning på 82.5 prosent i befolkningen. Ingen lov har vært mer diskutert før, under og etter at den har blitt vedtatt. Ingen lov har derfor potensiale til å få større betydning!

De instanser, organisasjoner og enkeltpersoner som forsøker å slå tvil om svenskene sin resultater lyver. Det finnes mer enn nok dokumentasjon som bekrefter stor samfunnsnyttig effekt av å kriminalisere horekundene. Med loven poengterer Sverige at ansvaret for prostitusjon og menneskehandel ligger på aktørene eller profitørene bak handelen, og de som kjøper et annet menneske. Sverige definerer prostitusjon som vold mot kvinner og markerer tydelig at samfunnet ikke aksepterer dette.

Siden 1999 har svenskene opplevd å bli forsøkt latterliggjort i utlandet for sin politikk. Etter hvert som resultatene har blitt dokumentert og andre land sliter med økt menneskehandel, vold og organisert kriminalitet, så endrer holdningene seg. Endelig kan det synes som at vi får en slik lov her i landet også og kan få bedre redskaper til å stoppe volden mot kvinner.