Arkiv

Aldri gi opp!

Kronikk av Asta Beate Håland i Klassekampen 4. november.

Jeg har vært i Vesterled, nærmere bestemt i England og for andre gang deltatt på konferansen Feminism in London. Som forrige gang, var det mye å lære. Vi som kommer fra steinrøysa vil gjerne kjenne på det store feministiske fellesskapet, og en konferanse med over 1000 deltakere som snakker samme stammespråk, gir oss jo det. Mye er likt, sjøl om tallene og størrelsene er ulike. Arbeidsmarkedet er enda mer kjønnsdelt, og flere kvinner arbeider deltid i enda dårligere betalte jobber.

Read More

En milepæl

Kronikk av Asta B. Håland i Klassekampen, 10. juni 2013

Ideen under både den franske og den amerikanske revolusjonen var at all makt skulle utgå fra folket. Men alle ble ikke regnet til ”folket” – en god del menn og alle kvinner falt utenfor. I harme skrev franske Olympe de Gouges Kvinnerettserklæringen i 1791. Ettersom folket besto av både menn og kvinner, hadde både borgere og borgerinner rett til å ha makt, hevdet hun og fortsatte: ”Kvinnen har rett til å bestige skafottet. Da skal hun også ha rett til å bestige talerstolen.” Selv fikk Olympe de Gouges bare oppleve skafottet. Hun ble henrettet av revolusjonsdomstolen i 1793.

Read More

Kvotering

Kvotering er diskriminering, sier ungdommen fra Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet, og så får vi som regel en salig blanding av argumentasjon og vitnesbyrd. Det er ikke lett å få det med seg, men jeg oppfatter av retorikken at det som er mest feil med kvotering, er at vi da ikke får de beste. Og når vi ikke får de beste, blir det synd på.

Read More

Den nye vinden

Forleden dag fikk leder i Senterungdommen, Sandra Borch, nok et innslag på Dagsnytt 18. Denne gangen var det angrep på kvinnebevegelsen generelt, og Senterkvinnene spesielt, som skaffet rampelyset. Ungdomspolitikeren mener at kvinneorganisasjoner er overflødige fordi kvinnekampen er vunnet, og at organisasjoner av typen Kvinnegruppa Ottar får altfor mye offentlig støtte(!).

Read More

8. mars - møt opp!

Kronikk i Rogalands Avis av Grete Jacobsen, 28. februar 2013

Det er i år 100 år siden kvinner fikk stemmerett, og demokratiet dermed ble innført i Norge. Den internasjonale kvinnedagen bærer i seg den samme energi som forkjemperne for demokrati hadde. Vi er kommet et godt stykke på vei mot en mer rettferdig samfunnsordning mellom kjønn. Noen endringer som skjer nå er imidlertid en utdyping av forskjeller mellom klasser og kjønn. Kropp som handelsvare blir stadig mer utbredt og lett tilgjengelig. Porno og prostitusjon er vår tids form for slavehandel.


Read More

Mobben og folket

Jeg ble ikke sjokkert eller overrasket da jeg så den svenske dokumentaren ”Menn som netthater kvinner”. Det var ingenting der jeg ikke hadde lest før, hørt på telefonen eller fått slengt i trynet på bussen. Eller jo: Det er ikke helt sant at jeg ikke ble overrasket. Jeg ble overrasket over alle de – også i media – som med stor patos reagerer med sjokk og vantro over hva kvinner som deltar i offentligheten utsettes for. Vi har riktignok hatt tilløp til diskusjon om trakassering av synlige kvinner tidligere, men det har alltid vært små blaff.

Read More

"Hey baby, I want to fuck you!"

Paris, 2008. Jeg er på ferie alene, for å se byen, museene, kunsten, bygningene. Og menneskene. Jeg har nettopp vært i toppen av Sacre Cæur, på vei ned går jeg rett frem, ned trappene. En gruppe menn står og selger nøkkelringer. De plystrer, kommer mot meg. Jeg holder opp en avvisende hånd, ser rett frem, går raskere. "Hey! Hey baby! You are so sexy, are you from Marocco? I want to have sex with you"  Jeg blir redd. Ingen kommer til å savne meg på noen dager om noe skulle skje med meg her, tenker jeg. "I want to fuck you! I want to fuck you!" Jeg begynner å løpe, mennene ler høyt og skriker etter meg.

Read More

Russisk kvinneopprør

Kronikk av Asta B. Håland i Klassekampen, 6. august 2012

Forrige mandag var igjen Chamovnitjeskij-domstolen i Moskva fullsatt, da rettsaken mot Nadelsjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj og Maria Alekhina ble innledet. De tre er de medlemmene i den punkinspirerte feministgruppa Pussy Riot som myndighetene hittil har klart å få tak i. De andre medlemmene i gruppa ligger i dekning.

Read More

Reforms kamp mot kvinner

Leder av Reform, Are Saastad, kaster seg på den grumsete bølgen av rasisme og kvinnehat som har skylt over oss den siste tida, i ly av åpenhet- og demokratidebatten. I et intervju med Dagbladet 1.august forklarer han hvordan ekstremistiske antifeminister vokser fram av et samfunn der menns rettigheter ikke blir tatt på alvor. «Likestillingen har langt på vei gått på bekostning av menn, og det er nødvendig å løfte menns interesser mer fram», sier han videre.

Read More

Feministisk blikk på Hellas

Jeg og yngstemann har vært på gresk mytologitur. Vi har kost oss med å besøke deler av antikke Hellas, samtidig som vi har fått med oss smakebiter på det moderne kriserammede landet. Det var 20 år siden sist jeg var der og på de åra er mye forandret. Velstanden har økt i form av en bedret økonomisk levestandard for de fleste. Bil er snart alles eie, folk har mobiler, det flyter ikke lenger søppel rundt i gater eller i natur. De fleste hus er ferdigstilt, nye veger og infrastruktur er på plass. Landbruket er modernisert og utviklet til industri. Kvittering på betaling er innført for å stoppe skattesnusk, som et av tiltakene for å få landet på økonomisk fote igjen. Samtidig er andre forhold ved det gamle.

Read More

Penger til horekunder

Kronikk av Asta Håland i Feminist, javisst! i Klassekampen 23. april 2012.

Stiftelsen Reform, ressurssenter for menn, ble dannet i 2002, med den etter hvert kjente formålsparagrafen om å synliggjøre menn som kjønn. Stiftelsen har altså eksistert trygt med offentlige og (muligens) private midler i 10 år. Uten at offentligheten har vært nevneverdig preget av virksomheten.

Read More

De ”profesjonelle frivillige”

Kronikk i Klassekampen 19. mars 2012 av Asta Håland (Kronikken på trykk var noe forkortet, her kommer full versjon).

Barne-, likestillings - og inkluderingsdepartementet er regjeringens ansvarlige for å markere at i 2013 er det hundre år siden Norge, som første selvstendige land, innførte stemmerett for alle. Andre departementer enn BLD har visst satt av hele 3.2 millioner kroner.

Read More

Kvinnegruppa Ottar trekker seg i protest

Kvinnegruppa Ottar har trukket seg fra arbeidsutvalget i 8.marskomiteen, i protest mot skittent spill og udemokratiske metoder. Etter at flere organisasjoner og enkeltpersoner startet en bakvaskelseskampanje for å fjerne en demokratisk vedtatt parole: Bekjemp prostitusjon – Bedre hjelpetiltak – Legg ned Prosenteret, bestemte arbeidsutvalget å legge parolene ut til ny votering.

Read More

Ingen penger til kvinner?

31. januar 2012

Dagbladets avsløringer den siste uka om hvordan statlige likestillingsmidler fordeles er interessant lesning for kvinnebevegelsen. At KIK, som er et særtiltak for jenter og i flere tiår har jobbet med å styrke grenser gjennom selvforsvar, blir ignorert ved tildeling av midler til selvforsvarskurs for jenter vitner om en ignoranse og organisasjonssjåvinisme som vi dessverre har sett mye av. Vi har lenge hatt en mistanke om at Likestillingsminister Lysbakken ikke er spesielt glad i at kvinner organiserer seg sammen uten menn, og siste ukes oppslag har bekreftet vår skepsis.

Read More

Teatralske mannefantasiar

I Aftenbladet 26.01 får regissør av teaterstykket ”Fluenes herre”, Rolf Alme, larma ut or seg om kva Mannen er og kva krise han er i, over to heile sider. Manglande kritiske eller reflekterande spørsmål frå journalist Jan Zahl, gjer at artikkelen framstår som ein politisk pamflett, oppsummert i overskrifta ”I Norge er den perfekte mannen som ei kvinne”.

Read More

Krenkelseshierarki

Rasismen bekjempes, mens sexismen møtes med et skuldertrekk. For meg begynte forrige ukes snakkis om møkkamenn og mokkamenn uka før, da Mette Hanekamhaug, Inga Marte Thorkildsen og flere andre kvinner fortalte om prisen de betaler for å være synlige i det offentlige rom. For offentlige kvinner er det dagligdags å motta seksuelt krenkende meldinger, så grove, ifølge NRK som hadde lest et utvalg, at de ikke kan gjengis. Ifølge oslopolitiets Gro Smedsrud er det ikke noe å gjøre, offentlige kvinner må bare innse at slikt må de leve med.

Read More

Svak handlingsplan

Jeg har lest regjeringens handlingsplan for likestilling. Jeg har ikke hisset meg opp over at menn skal få utvidet foreldrekvote. Jeg har heller ingen problem med pappagrupper, eller at Audun Lysbakken ymtet noe om ammehysteriet. Og bare for å ha sagt det, likestillingsmeldingen har mange nyttige fakta og tall, i tillegg til morsomme tegninger. Min hovedinnvending mot handlingsplanen, er rett og slett at den innholder få handlinger til nytte for kvinner.

Read More

Klassekampens forakt for kollektiv kvinnekamp

11. og 12. oktober har Klassekampen dobbeltsider med utgangspunkt i en påstand: "Tolv år etter "Fittstim" fortsetter kjønnskampen. Men nå drives den av individer, ikke av organisasjoner". Påstanden er falsk. Reell, feministisk kamp blir og har blitt drevet av kollektiv: innen organisert kvinnebevegelse, innen fagbevegelse, innen grasrota i politiske parti på venstresida. Det paradoksale er at venstresidas dagsavis de siste tiår har frontet og hausset opp individualisert feminisme, og tilsvarende usynliggjort kollektiv kvinnekamp. Dernest bruker de enkeltstående mediefeminister til å analysere situasjonen anno 2011, og undres stort sammen med dem. Bravo!

Read More