Arkiv

Støtteerklæring til klubben ved Ello

Kvinnegruppa Ottar er forskrekket over Orklas kyniske planer om å flytte Ello ut av landet. Regjeringa har gitt Orkla skattelette for å drive produksjon i Norge, men likevel vil de flytte en lønnsom bedrift til Sverige. Vi forventer at Orkla besinner seg, og at driften av den 116 år gamle produksjonsbedriften fortsetter i Kristiansund.

Read More

Tunga ut av vinduet

Kronikk i Klassekampen av Asta B. Håland, 2. november 2015

De kan ikke ha hatt det lett, byråkratene i Barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet, da de ble satt til å føre pennen for Solveig Hornes likestillingsmelding. De har prøvd ser det som, men det har nok vært mange strykninger på veien til sluttproduktet. Det vi sitter igjen med er en noenlunde korrekt beskrivelse av likestillingssituasjonen, selv om meldingen forsøker å unngå begreper som «kjønn» og «kvinne», pluss en utvannet og uforpliktende suppe av floskler.

Read More

Stolthet og fordommer

Jeg har sett filmen Pride, og synes alle bør komme seg på kino for å se en av de mest rørende politiske filmene på lang tid. Dersom du leser videre nå, og ennå ikke har sett filmen, kan enkelte poenger bli ødelagt. Men filmen er lærerik og virkelig verd å få med seg, ikke minst fordi den forteller om en usannsynlig allianse i en virkelig verden, og om kraften i denne alliansen. Regissøren har selvsagt tatt seg noen kunstneriske friheter, men historien er sann.


Året er 1984. HIV og Aids har begynt å herje og ta unge liv i homomiljøene, og redselen for smitte er stor. Noe som øker både stigmatiseringen og

Read More

Troll til kjerringer

Innlegg av Asta Beate Håland i STAVANGER AFTENBLAD 30.05.2014

Så vet leserne av Aftenbladet at netthets mot kvinner er et problem, til og med et så stort problem at redaksjonen avholder debattmøte om emnet lørdag 24. mai.


De som trodde at trollene på nett er menn som hater kvinner, har nok gått på en smell. Men nå har vi alle fått ny kunnskap. For som vi kan lese i Aftenbladets referat mandag 26. mai; unge mammabloggere blir på nettet forfulgt og mobbet først og fremst av middelaldrende kvinner. «De verste netthetserne er kvinner over 40», er Aftenbladets overskrift.


Drøy påstand

Og bare for å forsterke denne sjokkerende nyheten; blir stortingsrepresentant Tina Bru referert på at hennes verste opplevelse med netthets, er at hun har blitt sjikanert og forfulgt av kvinnegruppa Ottar. Vi skal visstnok ha beskyldt henne for å svikte kvinnene og gjort henne ansvarlige for at kvinner på gata ble voldtatt. En drøy påstand som vi har forsøkt å etterforske. Vi har spurt Tina Bru om når dette har skjedd, i hvilken sammenheng dette har skjedd, hva som har blitt sagt og av hvem, men har fått unnvikende svar.


Hun husker verken hva som ble sagt eller hvem som har sagt det.Som en selvoppnevnt ekspert på området sjikane (jeg og mange med meg iKvinnegruppa Ottar, har fått netthets og trusler i bøtter og spann), finner jeg dette oppsiktsvekkende. Jeg husker mine opplevelser på denne fronten godt og med stor detaljrikdom. De verste har jeg i mange tilfeller også kopiert og tatt vare på.


Det er laget en del reportasjer om «menn som hater kvinner». 22. juli og manifestet til Anders Behring Breivik gjorde kvinnehatet så synlig at mange avisredaktører gikk med på å moderere nettdebattene. Fram til terroren hadde de fleste redaksjoner latt kvinnehatet flomme uhemmet i anonyme debattspalter på nett. En praksis som var, og er, en trussel mot ytringsfriheten, spesielt unge kvinners ytringsfrihet. Jeg ser i Aftenbladets referat fra debattmøtet at både Aftenbladets Fripenn-skribent, Sven Egil Omdal, og Rødt-politiker Truls Drageset Dydland på møtet har forsøkt å diskutere temaets innhold, men uten særlig gjennomslag.


Forlanger dementi

Men bare for å slå det fast: Kvinner som stikker hodet fram får juling i en helt annen grad enn menn som stikker hodet fram. Slike ukvinnelige kvinner får reaksjoner både fra kvinner og menn. Det er et udiskutabelt faktum, men å si at de verste netthetserne er kvinner over 40 år, er ikke riktig. Påstandene i Aftenbladet om Kvinnegruppa Ottar er i tillegg en god illustrasjon på møtets tema om hvorfor kvinnelige debattanter hetses. Vi forlanger et dementi. Både av Aftenbladet og stortingsrepresentant Tina Bru.

Fluktmuligheter

De glade narsissistene i Sometimes Pole Studio insisterer i Klassekampen 28. februar på at det er ”et positivt, solidarisk og humanistisk bidrag til en feministisk samfunnsutvikling” å gni seg mot en stang iført stiletthæler. De er ikke de første kvinner i verden som er så blendet av sitt eget speilbilde at de ikke greier å se samfunnet i et større perspektiv.

Read More

En gammel kvinnehater skriver bok

Staff har skrivi en ny bok. I den anledning framstår han i fri dressur på TV med krasse angrep på kvinner og forsvar for voldelige menn. 

Han syns at patriarkalsk kultur skal telle som formidlende omstendighet for en mann som dreper kone eller døtre. Passe med to-tre års reduksjon. Det blir mer rettferdig, syns han. Rettferidghet. Et stort ord. Er det virkelig et problem i Norge at samfunnet reagerer for hardt mot menn?

Read More

Framtida for det svenske feministpartiet F!

Feministiskt Iniatiativ ble stifta i april 2005, med første politiske mål å oppnå riksdagsrepresentasjon ved valget i 2006. Slik gikk det ikke. De endte med en valgoppslutning på 0,7 %, langt under sperregrensa på 4 %. Den siste tida før valget, da det var rimelig klart at Riksdagen var utenfor rekkevidde, stilte partiledelsen et mål på 1 %, et resultat som ville utløst en økonomisk støtte som ville gjøre dem gjeldfrie etter valgkampen. Gudrun Schyman, tidligere leder av partiet Vänstern, er partiets mest mest profilerte talsperson.

Read More

Kvinnehelse - fra sporene av borgerkrig i Belfast til bondeliv i Sør-Østerrike

Kvinnegruppa Ottar er deltaker i et EU-/ Grundtvigprosjekt, ”Women’s health in adult education”, som dreier seg om erfaringsutveksling og samarbeid mellom ulike europeiske organisasjoner for å fremme forståelse og kultur. Prosjektpartnerne danner en svært sammensatt gruppe. Vår partner i Belfast er An Eochair, en støtteorganisasjon for tidligere fanger, altså menn. Kvinnene vi samarbeider med er i første omgang tilknytta An Eochair gjennom mennene sine og ønsker å få til et kraftigere fokus på familiene til de som har vært fengsla. An Eochair har utgangspunkt i IRA og er grunnleggende politisk, men har knapt noe kvinneperspektiv.

Read More

Ottars matspalte

I forfjor ble vi Ottardamer i Stavanger kastet inn i en for oss ukjent verden. Kanskje ikke helt ukjent allikevel, skulle det vise seg. Det hele startet med at arrangørene av julemarkedet i Stavanger klagde sin nød over at ingen tok på seg oppgaven å lage marsipan.”Vår dame” kunne ikke dy seg, og fortalte at jo, hun kjente noen som laga ”forrektige” marsipan av mandler og sånn. Dermed begynte snøballen å rulle. 

Read More

Lolita, Spice Girls og snerpete kvinnfolk

Skrevet av Leikny Øgrim i bladet Ottar 99 (artikkelen har tidligere stått i Klassekampen)

Sommeren `98 var det opprulling av en barnepornoring i Belgia. Organisert kidnapping, mishandling, voldtekt og drap av babyer og barn. Organisasjonen hadde greiner over hele Europa. Mange ble arrestert, også i Norge. På denne bakgrunnen blir det lansert og vist nye Lolitafilmer på Kino.

Read More

Se opp! Astrologene kommer!!

Skrevet av Asta B. Håland og Leikny Øgrim i bladet Ottar 98

Nå skal vi bry oss med hva du tenker! Nå skal vi bry oss med at du leker med overtro, eller okkultisme, som du heller vil bruke det ordet. Hvorfor? Fordi flust av kloke damer, gamle og unge, spår i tarot-kort, løper til homøopater og får stilt horoskopet sitt.

Mange damer dyrker det urkvinnelige, hva nå det er. I menneskehetens barndom var nok menn og kvinner likestilte. Livet besto av mest slit, daglig slit for mat og varme, vern mot rovdyr og tidlig død. Noe å trakte etter? Vi syns det er skadelig. Vi syns bevisste folk skal satse på å forandre verden med sine egne krefter, sine egne hjerner, sine egne hender og sitt eget vett, isteden for å prøve å beherske den med magi og overtro.

I dag blomstrer overtroen, særlig blant damene, og vi syns det er på tide at kvinnebevegelsen tar opp hansken.

Read More