Arkiv

Etter Valla

Gerd-Liv Valla har gått av. Det er ingen tvil om at vi har tapt

Pavens inkvisitorer samlet inn bevisene, bedømte dem og felte dommen. I inkvisisjonens gullalder hadde de en test som gikk ut på å kaste kvinner som var beskyldt for å være onde og djevelbesatte på sjøen. Fløt hun, ble hun erklært skyldig og deretter henrettet, ofte brent på bål. Sank hun ble hun erklært uskyldig, og da var trøsten at hun kom til himmelen.

Read More

Framtida for det svenske feministpartiet F!

Feministiskt Iniatiativ ble stifta i april 2005, med første politiske mål å oppnå riksdagsrepresentasjon ved valget i 2006. Slik gikk det ikke. De endte med en valgoppslutning på 0,7 %, langt under sperregrensa på 4 %. Den siste tida før valget, da det var rimelig klart at Riksdagen var utenfor rekkevidde, stilte partiledelsen et mål på 1 %, et resultat som ville utløst en økonomisk støtte som ville gjøre dem gjeldfrie etter valgkampen. Gudrun Schyman, tidligere leder av partiet Vänstern, er partiets mest mest profilerte talsperson.

Read More

Vi vil ha alt! 8. mars på 70-tallet

av Helga Forus

Gjennom sin første storhetstid i den revolusjonære kvinnebevegelsen, og som en konfliktfylt og seierrik kampdag for søttitallets ulikekvinnebevegelser, har slagene om 8. mars definert de politisk linjene i kvinnekampen.

I BEGYNNELSEN

Ideen om en internasjonal kvinnedag ble lansert i begynnelsen av forrige århundre i sammenheng med kvinners kamp for stemmerett og kvinnelige fagforeningers kamp for rettigheter. Kvinnedagen ble i utgangspunktet vedtatt som en nasjonal markering av det amerikanske sosialistpartiet i 1908, og den første demonstrasjonen ble avholdt 28. februar 1909. I 1910 ble den første internasjonale kvinnekonferansen avholdt i København, og den tyske sosialdemokraten Clara Zetkin fikk gjennomslag for å innføre en internasjonal kvinnedag den 8. mars. Den internasjonale kvinnedagen skulle være en kampdag for den sosialistiske kvinnebevegelsen, i første omgang som et redskap i kampen for kvinners stemmerett. Det påfølgende år ble dagen markert i Sveits, Tyskland, Østerrike og Danmark: En million kvinner demonstrerte.

I Norge ble kvinnedagen markert første gang i 1915. Da avholdt Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet folkemøte for fred, og Alexandra Kollontaj holdt tale i Oslo. I forbindelse med markeringen av den internasjonale kvinnedagen samlet en stor mengde kvinner seg i Petrograd for å demonstrere for ”brød og fred” i 1917. Med denne fredelige markeringen som utgangspunkt demonstrerte befolkningen i flere dager, og situasjonen eskalerte til februarrevolusjonen. Russland brukte ikke på dette tidspunktet den gregorianske kalenderen, når februarrevolusjonen begynte 23. februar, tilsvarer dette 8. mars. Datoen ble i 1922 erklært av Lenin til kommunistisk festdag for å minnes kvinnenes innsats i revolusjonen. I østblokklandene ble kvinnedagen mer en ”hyldningsdag til kvinden” på linje med morsdagen enn en politisk kampdag.

I Norge var dagen knyttet til den sosialdemokratiske og kommunistiske bevegelsen, og bar preg av å være en partimarkering på venstresiden heller enn en kampdag for en selvstendig kvinnebevegelse. Arbeiderpartiet tok opp markeringen av 8. mars fra 1921, men fra 1929 forsvant den igjen.

I 1945 ble 8. mars datoen for den internasjonale kvinnedagen, og fram til kvinnekampen vokste fram igjen ble det en dag der ulike kvinneorganisasjoner avholdt mindre markeringer.

8. mars fikk sin nåværende politiske betydning fra kvinnebevegelsen på søttitallet.

HVEM VIL LIGGE ØVERST?

Den nye kvinnebevegelsen avholdt sitt første 8. marstog i Oslo i 1972 etter initiativ fra Kvinnefronten, og gjennom hele søttitallet stormet det rundt kvinnedagen. I den daglige kampen var aktivistene opptatt av forskjellige prosjekter og hadde ulike arenaer å kjempe på.

Men i 8. marsarbeidet kom de politiske og organisatoriske uenighetene i en stor og aktiv bevegelse fram. Beskyldninger om at Kvinnefronten var en sekterisk og totalitær cover-organisasjon styrt av ml-bevegelsen, om at Nyfeministene var vulgære og splittende aktivister uten strategiske målsetninger, om at SVs kvinneaktivister var borgerlige forsvarere av imperialismen, preget konfliktene rundt markeringen.

Når Nyfeministene møtte opp med spektakulære paroler i kvinnetoget i 1972 ble det nærmest håndgemeng mellom demonstrantene. Parolene ”Nei til tvangspuling”, ”Nei til moderskapet”
og ”Vi vil ligge øverst” var for hard kost for andre deler av kvinnebevegelsen. Det ble truet med ordensmakten, og Nyfeministene måtte gå femten meter bak de andre demonstrantene med en ensom politimann mellom dem og resten av toget. Da en nyfeminist hadde med seg parolen ”Drep ikke kjærligheten med tvangspuling” i Oslo sitt kvinnetog i 1975, ble hun slått og lugget og fikk plakaten sin revet i stykker. Visstnok av en gruppe framtredende kvinnefrontere.

DE BORGERLIGE, DE TOTALITÆRE OG DE KONTRAREVOLUSJONÆRE

I Oslo, Bergen, Trondheim og flere andre steder i landet var kvinnebevegelsen stor og gjenstridig nok til å splitte markeringene i to tog. Hovedsplittelsen mellom demonstrantene var både Nyfeministenes radikale og Kvinnefrontens internasjonale paroler.

Bruddet mellom Kvinnefronten og de andre kvinneorganisasjonene kom i Oslo i 1976, da Kvinnefronten stilte ultimatum på 17 hovedparoler. Dette året gikk det to kvinnetog i Oslo, Bergen og Trondheim. Splittelsen var mellom 8. marskomiteen, der Kvinnefronten arbeidet, og Samarbeidskomiteene hvor Brød og Roser, Norsk Kvinneforbund, Oslo Kvinnesaksforening, Nyfeministene og Lesbisk Bevegelse deltok. Retorikken omkring togsplittelsen gikk høyt.

Enkelte var visstnok kontrarevolusjonære og – selvsagt – borgerlige, andre var totalitære. Beskyldninger om fascisme var i omløp. Det ser ikke ut som om splittelsene av kvinnebevegelsen førte til mindre oppslutning om markeringene av dagen. Togene var store gjennom hele søttitallet, og i årene med splittelse vokste demonstrasjonene. Oppslutningen var på topp i 1978  da Klassekampen (10.3.78) meldte om ”21 000 på gata 8. mars”.

Kvinneaktivistene samlet se  igjen i et felles tog i 1978 i Bergen, 1979   Trondheim og i 1981 i Oslo, og samarbeidet har holdt siden  Nyfeministene mente at demonstrasjonstoge  måtte gjenspeile bredden i kvinnebevegelsen  og at det sto enhver fritt å markere sitt eget standpunkt  Andre mente kvinnedagen måtte brukes so  en markering av kvinnebevegelsens linje, og at parole  måtte vedtas på komitémøter. Kompromisset ble noe  steder å tillate egne paroler om de ikke stred mot de vedtatte hovedparolene.

Nyfeministene ønsket at kvinnedagen i all hovedsak skulle ha feministiske hovedparoler, mens Kvinnefronten ønsket å bruke dagen på å kjempe for politiske krav som ikke nødvendigvis bare var knyttet opp mot kvinnekamp. Var den  internasjonale kvinnedagen en dag der kvinnene markerte sine generelle politiske standpunkt, eller en kampdag for kvinners rettigheter? Nyfeministene ville bruke dagen til å kjempe mot patriarkatet, mens Kvinnefronten ville ha gjennom hovedparoler som ”Støtt frigjøringsbevegelsene”, ”Forby Norsk Front”, ”Kamp mot all imperialisme”, ”Atomkraft? – Nei takk!” på lik linje med de feministiske parolene. Kampen mot monopolkapitalen og imperialismen var for Kvinnefronten det sentrale spørsmålet, mens Samarbeidskomiteene mente de anti-imperialistiske parolene var en politisk innsnevring på bekostning av kvinnekampen.

POLITISK ROM

Nyfeministenes paroler ble betraktet som splittende og flåsete av andre deler av kvinnebevegelsen.

 Når Nyfeministene i 1977 demonstrert mot ”kukkveldet”, mente Klassekampen (15.3.77) at

”Dette er en fortsettelse av tidligere paroler mot ”tvangspuling” og krav om å ”ligge øverst”. En ting er at dette er en fullstendig avsporing av kvinnekampen. En annen sak er at dette er ammunisjon for reaksjonære som vil angripe kvinnekampen. Vanlige kvinner som sliter med dårlig økonomi, mangel på daghjemsplasser og som slåss for kravet om sjølbestemt abort, kjenner seg ikke igjen i denne parodien av paroler.”.

Nyfeministene mente at tilspissa parolermåtte stå for parolebærerenes egen regning, og at det var viktig å gi kvinnedagen et radikalt og oppsiktsvekkende politisk innhold. De mente det verste som kunne skje var at kvinnedagen ble en blodfattig markering av enighet, og ville flytte grenser for hvordan man kunne snakke om politikk. Å fronte paroler som kvinner utenfor kvinnebevegelsen ikke i utgangspunktet identifiserte seg med, var en strategi for å åpne opp et større politisk rom for feminisme. Birgit Bjerck fra Nyfeministene skriver:

”Hvis vi skal kunne bekjempe den seksuelle undertrykkelsen av kvinner, må vi bryte med borgerlig takt og tone. Kvinnebevegelsen må ikke vente med å stille krav eller sette navn på undertrykkelsen til kravene er akseptert som riktige av så å si hele befolkningen.” (KjerringRåd: 1975:4).

Det var også mindre åpenbare splittelser på parolegrunnlaget, den store ulikheten mellom Samarbeidskomiteens ”Sjølbestemt abort i neste stortingsperiode” og 8. marskomiteens ”Sjølbestemt abort nå” er kanskje ikke så lett å få øye på. Men i den harde agitasjonen rundt togsplittelsen ble det hevdet at innholdet i ”Sjølbestemt abort i neste stortingsperiode” var ”at
kvinnene skal legge ned kampen for sjølbestemt abort og overlate saka til Stortinget.”
 (Klassekampen 15.2.77).

Det ble også hevdet at å ville luke vekk parolen ”Kamp mot all imperialisme” til fordel for ”Solidaritet med undertrykte kvinner i alle land” ville være ”ikke bare å unnlate å ta stilling. I sin konsekvens er det å ta stilling for supermaktene og imperialistisk aggresjon mot kampen for nasjonal suverenitet.”
(Klassekampen 17.2.77).

KVINNEBEVEGELSENS MØTEPLASS

Mange viktige paroler ble båret fram i 8. marstogene på søttitallet, og mange av kravene ble kjempet gjennom. Kampen for sjølbestemt abort var en av de viktigste og mest sentrale, selve kravet var det bred enighet om i kvinnebevegelsen, og loven om sjølbestemt abort innen 12. svangerskapsuke ble innført i 1978, året da oppslutningen om kvinnedagen var på sitt høyeste. Kampen for kvinners rett til arbeid, 6 måneders svangerskapspermisjon, for daghjem, seksualundervisning og homofiles rettigheter hadde også stor gjennomslagskraft, mens parolene ”Nei til motepress!” og ”Vekk med porno!” har en enda lenger vei å gå i nåtiden. De radikale feministenes krav om at ”Vi vil ligge øverst”, ”Vi vil ha alt” og ”Nei til tvangspuling” har ikke en like skandaløs klang som i sin samtid. Og det var vel halve poenget. Nyfeministenes strategi for å sprenge grenser i det offentlige rom, og usjenert troppe opp med paroler som fikk meddemonstranter til å ty til voldeligheter, åpnet opp rommet kvinnebevegelsen trengte for å kunne snakke om seksualisert undertrykking og bekjempe puritanisme.

I år er det 35 år siden Kvinnefronten tok initiativ til den moderne, norske kvinnebevegelsens første 8. marstog. I alle disse årene har kvinner over hele landet markert den internasjonale kvinnedagen med tog, møter, fester og aksjoner. Kvinnebevegelsens ulike aktører har måttet diskutere linjer, strategier, paroler og organisering med hverandre. Disse diskusjonene er ikke alltid like hyggelige, men det er en nødvendighet og en styrke at norske kvinneaktivister kjemper om og for kvinnedagen. At vi har avholdt demonstrasjonstog i store deler av landet i 35 år markerer og gir styrke. Uten kvinnetogene ville den norske kvinnebevegelsen mistet sin sentrale møteplass, og dagen ville mistet sin styrke og relevans.

Historien om 8. marstogene er til tider absurd, til tider stolt, og hele tiden en viktig historie. 

Ottar 2007 - leder - Krig

Verden står i brann. I 2003 var det i følge Globalis (FN-sambandet) 29 større og mindre kriger i verden. Norge har vært skåna for krig på egen jord siden 1945, men vi hadde soldater i Irak fram til 2005 og norske soldater kjemper for amerikanske interesser i Afghanistan. Sporene etter krig sitter lenge i. Ennå lever mange med sterke minner fra andre verdenskrig, flere har hørt historier fra foreldre og besteforeldre. Erstatningssakene er ennå ikke ferdigbehandla, verken for krigsseilere eller krigsbarn (”tyskerunger” til ganske nylig). Flyktninger kommer til landet vårt med både nærere og frykteligere minner og traumer. Dette nummeret av Ottarmagasinet handler mye om krig og belyser det fra ulike kvinnevinkler.

Read More

Du skal ikke...

… begjære din nestes hustru, hans tjener eller tjenestekvinne, hans okse eller esel eller noe annet som hører din neste til. Du skal heller ikke voldta din nestes hustru. Selv ikke ugifte kvinner skal du voldta! For også de inngår i et samfunn, og ingen utenfra skal prøve seg på våre jenter. La oss droppe alle ideer om at voldtekt er en konsekvens av menns ustoppelige virilitet: Voldtekt er ikke aggressivt uttrykt seksualitet, det er seksuelt uttrykt aggresjon. Spørsmålet er hvorfor aggresjon og fiendlighet uttrykkes på denne måten, enten det skjer individuelt eller i flokk

Read More

Kvinnehelse - fra sporene av borgerkrig i Belfast til bondeliv i Sør-Østerrike

Kvinnegruppa Ottar er deltaker i et EU-/ Grundtvigprosjekt, ”Women’s health in adult education”, som dreier seg om erfaringsutveksling og samarbeid mellom ulike europeiske organisasjoner for å fremme forståelse og kultur. Prosjektpartnerne danner en svært sammensatt gruppe. Vår partner i Belfast er An Eochair, en støtteorganisasjon for tidligere fanger, altså menn. Kvinnene vi samarbeider med er i første omgang tilknytta An Eochair gjennom mennene sine og ønsker å få til et kraftigere fokus på familiene til de som har vært fengsla. An Eochair har utgangspunkt i IRA og er grunnleggende politisk, men har knapt noe kvinneperspektiv.

Read More

Amasonene i Dahomey

Kvinner er ikke alltid ofre i krig. Noen ganger er kvinner i krig tapre og fryktløse, for ikke å si blodtørstige og bestialske. I det lille vestafrikanske landet Dahomey, som lå omtrent der Benin ligger i dag, var småpikenes aller høyeste ønske å bli rekruttert til kongens hær. Kvinnesoldatene i Dahomey var høyt respekterte, de hadde opptil femti slaver hver, og når de gikk rundt omkring måtte alle de møtte vike unna. respekterte, de hadde opptil femti slaver hver, og når de gikk rundt omkring måtte alle de møtte vike unna. 

Read More

Demonstrasjoner på horestrøket

Annonsering av demonstrasjon på horestrøket i Oslo 24. august skapte et visst rabalder. Først slo Klassekampen opp på forsida at Kvinnegruppa Ottar skulle bli mer militante. Inga Marte Thorkildsen mente at aksjonen var et angrep på de prostituerte, og Kvinnefronten fulgte etter. Ane Stø ble invitert til både TV og radio, der hun forklarte på beste vis at det var Klassekampen som synes det er militant å bevæpne seg med parole og slagord.

Read More

Punktdemonstrasjon i Nedre Strandgate

Det var ei stund sidan sist Kvinnegruppa Ottar arrangerte punktdemonstrasjon i Nedre Strandgate, Gamle Stavanger. For oss er dette ein aksjonsform som krev presisjon og disiplin. Å stå midt i horestrøket med stort banner som har teksta ”Kriminaliser horekundene” er utfordrande. Budskapet er at me ikkje godtar at kvinner er ei vare. Ottargruppene i Oslo og Bergen hadde spurt å få bli med for å støtta oss og henta erfaring.

Read More

Ottars matspalte

I forfjor ble vi Ottardamer i Stavanger kastet inn i en for oss ukjent verden. Kanskje ikke helt ukjent allikevel, skulle det vise seg. Det hele startet med at arrangørene av julemarkedet i Stavanger klagde sin nød over at ingen tok på seg oppgaven å lage marsipan.”Vår dame” kunne ikke dy seg, og fortalte at jo, hun kjente noen som laga ”forrektige” marsipan av mandler og sånn. Dermed begynte snøballen å rulle. 

Read More

- Katti Anker Møller og kvinners rett til egen kropp

”Mænderne har indrettet sig efter sine behov her i verden. Nu er det vor tur” Katti Anker Møller (1868-1945) var en av Norges tidligste radikale feminister som kjempet for bedre rettigheter for mødre og retten til selvbestemt abort allerede i 1915. Likevel er hun en forholdsvis ukjent person blant dagens kvinner. Av de rundt tjue jentene jeg foretok en uformell spørreunderøkelse blant, var det bare bibliotekaren som nikket gjenkjennende idet hun gikk for å hente de få bøkene i kjelleren.

Read More

Flyktningehjelp og antikrigsarbeid, en annen side av "Ottar"

Elise Ottesen-Jensen (1886-1973), som Kvinnegruppa Ottar er kalt opp etter, er mest kjent som en ledende seksualpolitiker i Norden, og stifter av RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning). Hennes innsats har bidratt til å bedre kvinners rett til eget seksualliv, rett til abort og prevensjon. Men hennes engasjement favnet videre enn dette. Hun var i mange år aktiv som sosial agitator. Hun snakket om faglig organisering av de kvinnelige arbeiderne, og startet en kvinnelig diskusjonsklubb der emner som “kvinner og fagforeninger” og “kvinner og fred” ble diskutert. Hun arbeidet i lang tid som journalist i arbeiderpressen, der hun fikk fram både sosialistiske og kvinnepolitiske ideer. 

Read More

Kvinner for fred verda rundt

Samla av Wenke Gulløien 

Bestemødrene på Maiplassen 

kom til etter eit militærkupp i 1976 i Argentina. 30000 menskjer i alle aldre og frå alle sosiale lag forsvant. Etter kuppet samla mødrene til ofra seg kvar torsdag på Maiplassen framfor regjeringshuset. Dei krevde stille ei forklaring frå regjeringa. Etterkvart organiserte dei seg, og arbeider framleis. 

Read More