Arkiv

Påbud om og forbud mot klesplagg

Uttalelse fra landsmøtet i Kvinnegruppa Ottar, desember 2016

Kvinnegruppa Ottar støtter dem som gjør opprør mot tradisjonelle kjønnsnormer og middelalderske klesnormer, uavhengig av om det er uttrykk for feministisk protest, tilpasning til vestlig kultur eller personlig frigjøring. De som gjør opprør mot patriarkatets makt har vår fulle støtte. Men kvinners kropper og kvinners klær er alltid slagmark når menn kjemper om ære og dominans. Derfor er vi imot påbud om og forbud mot klesplagg, enten det er i religionens eller sekularismens navn. Det hjelper ikke kvinners frigjøringsprosjekt å erstatte ett undertrykkingsregime med et annet.

Forbud er ikke løsningen

Kronikk i Klassekampen av Asta B. Håland, 26. september 2016

I Sverige diskuterer de undertrykkelsen av unge innvandrerkvinner i forstedene, etter at unge kvinner beskriver en hverdag med moralpoliti og hard trakassering dersom de for eksempel går på kafe, ifører seg bluse uten lange armer eller korte skjørt. De unge kvinnene i forstedene hevder at svensk lov ikke beskytter dem, og anklager majoritetsbefolkningen for å ikke bry seg og for å ofre de unge kvinnene på antirasismens alter. Kritikken har ført til harde tak både i kvinneorganisasjoner og politiske partier, med blant annet flere utmeldinger som resultat. De siste månedene har det vært debatt om muslimske kvinners påkledning og integrering også her i landet.

Read More

Takketale - Årets kverulant

Framført av Randi Mobæk 21. januar 2016

Å få en slik pris er en anerkjennelse av det arbeidet og den samfunnsmessige betydning som vi i Kvinnegruppa Ottar gjør. Året starter godt både med kverulantpris, premiere på filmen om Suffragettene og ikke minst det faktum at den 11. februar er Ottar 25 år.

Feminismen og kvinnekamp er et optimistisk prosjekt som trengs mer enn noen gang. For situasjonen for de fleste kvinner og barn i verden er brutal.

Read More

SLUTT Å KLÅ!

Innlegg i Stavanger Aftenblad av Randi Mobæk, 20. januar 2016

Menns seksuelle undertrykking av kvinner pågår hele tiden og over hele verden. Denne volden er patriarkates kultur og kjerneverdi. Menn og gutter læres opp i strukturer og normer som påstår at kvinner og jenter har mindre verdi og vår oppgave er som å være tjenere for menn. Resultatet blir et makthierarki med dominerende menn som blant annet tror at de har tilgang til kvinners kropper.

Read More

Prinsessetyranniet

Kronikk i Klassekampen av Asta B. Håland, 7, desember 2015

På mange måter er barndommen mindre kjønnsdelt enn tidligere, mange jenter spiller fotball, noen gutter driver med dans. Men når vi i denne søte førjulstid entrer utallige kles- og leketøysbutikker, er det vanskelig å se at verden går framover. Alle som har vært i butikker for babyklær eller leketøy har fått med seg at kjønn er viktig.

Read More

Arbeiderpartiet og kvinnene

Artikkel av Asta B. Håland i Tidsskriftet Rødt! nr 3 2015

Arbeiderpartiet har vært dominerende og statsbærende etter andre verdenskrig. Skal interessegrupper, sosiale bevegelser eller andre politiske strømninger få gjennomslag for sine saker og krav, betyr det i dag, som det gjorde før, at det må søkes innflytelse i Arbeiderpartiet. Dette gjelder også for kvinnebevegelsen.

Før kampen om politikken er vunnet i Arbeiderpartiet, har ingen framskritt i kvinnepolitikken blitt gjennomført de siste 70 årene.

Read More

Ikke glem kvinneperspektivet

Leserinnlegg i Rogalands avis av Randi Mobæk, 10. september 2015

Vil partiene fremme likeverd mellom kjønnene og bedre demokratiet? Før valget må de fortelle velgerne om de vil styrke kvinners posisjon og livssituasjon i Rogaland. Kvinnegruppa Ottar oppfordrer partiene til å avklare standpunkt rundt fire forhold.

Hvordan vil dere stoppe volden mot kvinner?

Read More

Den kvinnepolitiske blindsonen

Artikkel i Tidsskriftet Rødt! av Asta B. Håland

Solberg-regjeringens markante klassepolitikk kan lett få opposisjonen til å nedprioritere kvinnesakene, og mange både i fagbevegelsen og den aktivistiske venstresiden undervurderer også kraften i kjønnsmotsigelsen.

For venstresiden gjelder det å bygge allianser med kvinnebevegelsen, få feminister inn i synlige posisjoner, og begynne å snakke om kjønnsmakt.

Read More

Mannsrettigheter

Kronikk i Klassekampen av Asta B. Håland, 17. august 2015

Tirsdag 11. august stemte 400 delegater i Amnesty International (AI) for at organisasjonen skal arbeide for å øke prostitusjonen i verden. AI-kongressen i Dublin vedtok å utvikle en politikk som har som formål å avkriminalisere alle aspekter ved prostitusjonshandelen, eller det Amnesty kaller «sex work». For Amnesty er det viktig å opprettholde det politisk konstruerte skillet mellom tvungen og frivillig prostitusjon. Med dette har Amnesty tatt stilling på feil side i et av de mest brennbare temaene i internasjonal kvinne- og menneskerettighetskamp.

Read More

Økonomisk feminisme og feministisk økonomi

Gudrun Kløve Juuhl i samtale med Margunn Bjørnholt. Publisert i Ottar 2015.

Når kvinner i Noreg berre har seksti prosent av det menn har å rutta med, er det klart at økonomisk kvinnekamp og økonomisk feminisme trengst. Men trengst det òg ein feministisk økonomi? Me har snakka med Margunn Bjørnholt, som nyleg har gjeve ut boka Counting on Marilyn Waring, om økonomisk feminisme og feministisk økonomi, om kva me som aktivistisk kvinnerørsle kan læra av feministisk økonomisk tenkjing.

Read More

Kampen mot rasisme er også kvinnekamp

Jeg vet ikke om Sylvi Listhaug var en av de unge FpUerne som pleide å demonstrere mot 8.marstoget på 1990-tallet, for å protestere mot feministenes «kravmentalitet», men kronikken 5. mars ivaretar i alle fall denne arven. Istedenfor å klage over småting som kvinnelønna, pornokulturen, skjønnhetstyranniet og rasering av arbeidsmiljøloven, bør kvinnebevegelsen begynne å bry oss om noe viktig, skriver Listhaug. Hun følger opp med karakteristikker om at kvinnebevegelsen ikke bryr oss om den urett som ikke rammer oss selv.

Read More

Slutt å syte - begynn å yte!

Dette har vært ungdom på den politiske høyresidas slagord mot kvinnebevegelsen siden 1980-tallet, framført av blant annet FpUere som demonstrerte mot 8.marstog i Oslo. Det er synd at ikke sentralstyremedlem i Unge Høyre, Mathilde Tybring-Gjedde, er mer preget av gründervirksomhet og individuelt initiativ, men mener at det er sosialistenes ansvar å lage et 8.marstog som hun vil gå i. Parolen «Stopp regjeringens angrep på kvinners rettigheter», ekskluderer borgerlige feminister fra å delta i årets 8.marstog, sier hun, som en evig reprise på de siste årenes patetiske forsøk på å sette høyre-feministene på dagsorden.

Read More

En feministisk fallgruve

Innlegg av Katarina Storalm i Klassekampen 26. november 2014.

I Klassekampen 22. november fortsetter lederen i Rød Ungdom sin kritikk av feminister som ønsker å diskutere andre feministiske anliggender enn hennes egne. Linn Elise Øhn Mehlens påstand er at diskusjoner rundt populærkultur og ”kjendiseri” tar opp plassen til diskusjonen Mehlen selv ønsker seg, nemlig en diskusjon om skjønnhetspress. Om vi følger Mehlens feilslutning må det eksistere en direkte sammenheng mellom manglende diskusjon om skjønnhetstyrraniet, og eksisterende diskusjoner om for eksempel Outkast eller Radioresepsjonen. Det finnes ingen slik sammenheng. Det er ingen logikk i en forestilling om at hvis ingen hadde tatt debatten om sexisme i populærkulturen i sommer, hadde denne spalteplassen blitt brukt til å diskutere skjønnhetstyrranni.

Read More

Romslig feminisme

Leserinnlegg av Katarina Storalm. Sto i forkortet form i Klassekampen, 19. november 2014. 

Linn-Elise Øhn Mehlen har torsdag 13. november et innlegg om feminisme i Klassekampen. Rød Ungdom-lederen gratulerer sin egen organisasjon med sin kampanje mot skjønnhetstyranniet, og vi i Kvinnegruppa Ottar er enige med henne i at RU har gjort mye viktig arbeid i kampen mot skjønnhetspresset. 

Av uvisse grunner fortsetter Mehlen innlegget sitt med å kritisere sommerens feministiske diskusjoner om sexisme i populærkulturelle uttrykk som Radioresepsjonen og Outcast. Hun mener dette er eksempler på rare og sære kampsaker, og at feminister gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å fokusere på slikt. 

Read More

Småligheten

Regjeringens forslag til statsbudsjett er bygd på våre usleste instinkter.

Kronikk av Asta Beate Håland i Klassekampen 3. november 2014

Mine danske og svenske venner uttrykte dyp bekymring etter valgresultatet vårt i fjor, og hadde vanskelig for å fatte at nordmenn de traff, ikke var mer opprørte. «Bare vent», sa de, «vi vet hva dere har i vente».

Regjeringens første statsbudsjett bekrefter at regjeringen mener det som står i programmene, og at de vil bygge om samfunnet på bred front. Norge vil aldri mer bli det samme. Statsbudsjettets innretting er ingen overraskelse. Dets smålige, hevngjerrige og infame preg, er derimot uventet.

Read More