Arkiv

Vold og rettshjelp

Det som konkret foreslås er å innskrenke ordningen med fri rettshjelp og å heve terskelen for å få eller søke om voldsoffererstatning. I følge Justis- og beredskapsdepartementet vil endingene kunne medføre store innsparinger for staten. Og hvem er det staten skal spare penger på bekostning av?

Read More

De umuliges kunst

Like forutsigbart som alltid, er sinnet mot de som
demonstrerte mot rasisme og urettferdighet, tenk å prioritere politisk
engasjement i koronaens tid! Lysløypa og utelivet kan tolereres, det er trass
alt penger involvert, men å demonstrere for sine meninger er ikke akseptabelt
nå, demokratiet får vente. De mange reaksjonene på sosiale medier, etter
demonstrasjonene i Oslo og de andre storbyene for et par uker siden, er en
studie verd!



Read More

Gutteklubben grei

Også for oss antikapitalister, er det slående med hvilken selvfølge mektige menn driver med sitt.

I Glasgow ligger en av Storbritannias eldste og mest berømte puber. Guidene på turistbussene peker med latter og iver ut puben som oppnådde berømmelse, ikke fordi den var spesielt gammel eller spesielt flott, men fordi det var den siste puben i Storbritannia som bare aksepterte et mannlig klientell.

Read More

Omdømmets ofre

Så har det skjedd igjen: I Gulating lagmannsrett 3.desember har to fagdommere og fem lekdommere klart å frifinne en 23 år gammel mann for voldtekt av en overstadig beruset 14 åring. Mange vitnet i retten om at de hadde sett filmopptak av overgrepet, men filmen er slettet og eksisterer ikke lenger, og kan derfor ikke brukes som bevis i saken. Det har derfor vært helt umulig for retten å ta stilling til om det har skjedd en voldtekt eller ikke, skriver de i den nylig kjente dommen.

Read More

Snik-krigføring

Av og til vet du ikke helt hvor du skal begynne. Mens regjeringens medlemmer krangler om det foregår snikislamisering eller ikke i kongeriket, sendte landets utenriksminister ut følgende melding 17. september: – Vi er veldig bekymret for konsekvensene av droneangrepene. Vi ser jo for det første at mange menneskeliv kunne gått tapt, og for det andre så er denne type angrep som er helt uakseptable en måte å forverre en allerede spent situasjon i regionen på, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Nå er det en ny omdreining i Midtøsten, etter at halvparten av Saudi-Arabias oljeraffinerier ble satt ut av et droneangrep.  

Read More

Vekk med nemdene!

Torsdag 13. juni 2019 stemte Stortinget gjennom en endring i den norske abortloven. Fra og med nå må kvinner som ønsker å fjerne et eller flere fostre når de er gravide med flerlinger, møte i nemnd. «Klarer du en, klarer du to», for å sitere Ingolf Ropstad i Kristelig folkeparti.

Etter fem år med kamp om innskrenkninger i norske kvinners abortrettigheter, er tiden kommet for oppsummeringer. Det startet som kjent i 2014, da regjeringen prøvde å utvide helsepersonell sin adgang til å reservere seg i abortspørsmål. Ifølge regjeringen og deres tilhengere en bitteliten bagatell, og absolutt ingenting å bry seg om. Forslaget ble som kjent skutt ned, vi var ganske mange som brydde oss, og 8.mars toget i 2014 ble en kjempemønstring. 

Read More

Hersketeknikker

I år er det 40 år siden Berit Ås lanserte de fem hersketeknikkene, som en beskrivelse av mathandlinger som brukes for å holde kvinner utenfor beslutningsprosesser. Dette er vel verdt en markering.

Teoriene vi fikk levert av Berit Ås er en kraftfull verktøykasse, og er nok det viktigste teoretiske bidraget til feminismen fra norsk hold. Og teorien er ikke utdatert, den er like skjellsettende i dag som den var for 40 år siden.  I takt med de beste tradisjonene i den nordiske kvinnekampen, gjorde Berit Ås teorien til felleseie, gjorde den kollektiv. Jeg er temmelig sikker på at selvbevisthetskursene de har i næringslivet er annerledes enn de vi har i kvinneorganisasjonene, men jeg er like sikker på at de heller ikke i NHO kommer utenom hersketeknikkene til Berit Ås.

Read More

Sexkjøpsloven – ti år!

I år er det ti år siden sexkjøpsloven ble en del av det norske lovverket. Sexkjøpsloven var en viktig milepæl og jubileet er vel verdt å markere. Norge har i ti år hatt en lov som forbyr å kjøpe seksuelle tjenester, basert på forståelsen at sexkjøp er seksualisert vold og utnytting av ulike maktforhold. Formålet med sexkjøpsloven var å forebygge og redusere menneskehandel, få ned antall kunder og å påvirke holdninger. Loven var basert på erfaringer og innspill fra kvinner som har vært i prostitusjon, og tar deres opplevelser av krenkelser på alvor.

Read More

To skritt fram...

«Dette er vårt siste varsel, nå vil vi ha bedre barsel!» runget i mange 8.mars tog i fjor. Mange har hisset seg opp over at fødsels- og barselomsorgen lenge har vært en salderingspost.

Read More

Grov uaktsomhet

Med utgangspunkt i det dramatiske Metoo-året 2018, der sykemeldingene på Stortinget florerte for overgrepsanklagede menn, skulle en tro at de andre representantene der ville trø vannet litt forsiktig. Men, nei da, Peter Christian Frølich meldte før jul at han vil ta spørsmålet om reduserte minstestraffer i voldtektssaker inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Venstre og Frp.

Read More

Fjern nemndene!

Så er vi i gang med abortkamp igjen. Erna Solberg fortjener ikke folkets tillit. Første gangen kunne vi kanskje bortforklare henne med at hun ikke visste hva hun rotet seg bort i, denne gangen må vi tro at hun mener det. Selv om hun vet godt at vi ikke kommer til å finne oss i det.

Read More

Under angrep

Innlegg i Klassekampen 15. oktober av Asta Beate Håland

Så er det tiden for statsbudsjettet igjen. Regjeringen høvler litt her, bygger mye vei der, og har funnet noen nye ordninger i den eksisterende velferdsstaten de kan behovsprøve og byråkratisere. Kutte litt i støtte til tannregulering her og cøliakirammede der. Det spares ikke så mye penger på dette, men her dreier det seg om retningen og formålet.  Kort sagt om ideologi. Regjeringen ønsker å privatisere det meste, og å gjøre tjenester for barn, gamle og syke om til privat profitt. Og som konsekvens av denne ideologien, og all propagandaen som blir pøst ut for formålet. er det helt logisk at Erna Solberg i sommer nok en gang slo frampå å stramme inn på overgangsstønaden til enslige forsørgere. For å tekkes Krf har de ikke tatt andre grep enn å la satsene for barnetrygd, særfradrag for enslige forsørgere og foreldrefradrag stå på stedet hvil, mens barnehageprisen økes i forslaget til budsjett. Men på stedet hvil er ille nok. For dagens regjering ønsker ikke en velferdsstat med rettighetsbaserte ordninger. De ønsker større forskjeller mellom folk.

Read More

Kvinne, ikke cis

Kronikk av Asta Beate Håland i Klassekampen 30. juli 2018

Diskusjoner om kjønn og kjønnsidentitet blir ofte hissige. I tillegg til likestilling, diskrimineringsvern og menneskerettigheter, er også andre spørsmål i spill; som den enkeltes følelse av identitet og plass i samfunnet, anerkjennelse og selvforståelse. Da loven ble endret i 2016, slik at det ikke lenger var et krav om å foreta kjønnskorrigerende operasjon for å skifte juridisk kjønn, var det en viktig milepæl for dem som opplever å ha en annen kjønnsidentitet enn den de ble definert som ved fødselen. Som feminister gleder vi oss over at en marginalisert gruppe opplever aksept og muligheten til et lettere liv.

Read More

Barneomsorg

Erna Solberg bekymrer seg i media over fallende fødselstall. Det går på velferdsstatens overlevelse løs, forstår vi, om ikke norske kvinner føder flere barn. Bekymringen er lite troverdig all den tid regjeringen Solberg bygger ned velferden så godt de kan. Like lite troverdig som bekymringene de fleste politiske partiene pleier å lire av seg, hver gang temaet blir alle barna som vokser opp i fattigdom i «verdens rikeste land». Barnefattigdom er en samlet norsk politikerstand nemlig veldig imot, og de geberder seg mye, mens for eksempel barnetillegget blir tatt fra uføre foreldre, antall fattige barn øker og barnetrygden har stått på stedet hvil i 22 år.  Samlet sett en direkte sabotering av velferdsstaten.

Read More

Kontroll over kroppen

Kronikk av Asta Beate Håland i Klassekampen 30. april 2018

Women on waves heter den nederlandske organisasjonen som reiser rundt som globale aktivister for å sette søkelyset på abortrettigheter, eller mangelen på disse, rettere sagt. De aksjonerer der de kan, sender abortpiller i posten til kvinner i land som ikke har tilgang på legale aborter, eller i noen tilfeller med droner til Polen. De ankrer opp og tar kvinner om bord, før de reiser ut i internasjonalt farvann for å utføre aborter. Det blir ofte mye oppstyr når båten ankommer, med politi og demonstrasjoner. I februar i fjor var det ikke engang nok med politi, myndighetene i Guatemala satte likeså godt inn hæren for å stoppe dem. Noe myndighetene klarte, men hendelsen og diskusjonen etterpå, styrket mobiliseringen for kvinners rettigheter over hele kontinentet.

Read More